Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Dekt je autoverzekering een meteorietinslag?

Dekt je autoverzekering een meteorietinslag?

Op 15 februari schrokken veel Russen zich een hoedje. Om half 10 's ochtends spatte een asteroïde uiteen in de regio Chelyabinsk, zo'n 1500 kilometer ten oosten van Moskou. Door kracht waarmee dat gebeurde zijn vele ramen gesneuveld, met honderden gewonden als gevolg door het rondvliegende glas.

Bij een dergelijke aanvaring met de dampkring verbranden de asteroïden grotendeels, maar toch blijft de kans dat kleinere meteorieten neerkomen en schade aanrichten nog aanwezig. Het zal ook niet de eerste keer zijn dat een auto geraakt wordt door een meteoriet. In 1992 stortte in Peekskill (New York) nog een meteoriet neer, die daarbij een auto raakte en flink beschadigde.

Meteoriet autoverzekering

Afbeelding: De auto en desbetreffende meteoriet.
Bron: http://apod.nasa.gov/apod/image/0611/peekskill-thomas.jpg

Zoals je kunt zien kan een ogenschijnlijk klein steentje nog een flinke schade toebrengen, wat niet vreemd is gezien de snelheid waarmee een dergelijke meteoriet neerstort. Bij binnenkomst in de atmosfeer kan dit wel 70 km/s zijn!

Nu is de kans op het winnen van de Postcode loterij waarschijnlijk groter dan de kans dat je auto beschadigd raakt door een meteoriet, maar toch is het handig om te weten hoe de meeste autoverzekeringen hiermee omgaan. Meteorietinslagen vallen onder van buiten komend onheil, hieronder vallen ook storm-, brand- en natuurschade. In feite valt een meteorietinslag te vergelijken met hagelschade, zij het wat extremer. De schade die ontstaat door de drukgolf van de inslag valt onder explosieschade en is daarmee ook een van buiten komend onheil.

Bij een verzekering met WA-dekking is zulk soort van buiten komend onheil standaard niet verzekerd. Bij een WA beperkt Casco en WA Volledig Casco (All-Risk) is dit wel het geval. Af de schade wordt vergoed is dus afhankelijk van welke autoverzekering je hebt afgesloten.