Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Let op: Buitenlanddekking dekt veel maar niet alles

Buitenlanddekking dekt veel maar niet alles

Een autoverzekering afsluiten speciaal voor het buitenland is niet nodig. Wie zich in Nederland verzekert, wat tenslotte verplicht is, heeft automatisch buitenlanddekking. Maar let op: vooral in landen met populaire wintersportbestemmingen gelden afwijkende regels dan bij ons, vooral wat betreft het gebruik van winterbanden. Die regels kunnen bij een ongeluk van invloed zijn op de aansprakelijkstelling.

In Nederland mag je zelf kiezen welk soort banden je gebruikt. Zolang de banden maar technisch in orde zijn, is er in ieder geval voor de verzekering niets aan de hand. Maar als je erop uit trekt naar wintersportgebieden, dan kun je niet zonder winterbanden.

Winterbanden verplicht

In een aantal wintersportlanden zijn winterbanden onder winterse omstandigheden verplicht. Je riskeert zelfs een boete als je met zomerbanden of soms zelf met allseasonbanden onderweg bent. In Frankrijk geven borden aan waar het gebruik van winterbanden verplicht is. In Duitsland zijn de definities voor banden onlangs nog aangescherpt. En als je in Oostenrijk door het rijden op zomerbanden een gevaarlijke situatie veroorzaakt, heb je de kans dat je auto wordt afgepakt. Het verplichte gebruik van winterbanden heeft in Duitsland en Oostenrijk ook consequenties voor de aansprakelijkheid bij een ongeval. Wanneer je tijdens winterse omstandigheden bij een ongeval betrokken raakt en je rijdt op zomerbanden, kun je aansprakelijk worden gesteld voor de schade of een deel ervan, ongeacht of je schuldig was of niet. Ook in Zwitserland geldt die aansprakelijkstelling, hoewel het daar weer niet verplicht is om met winterbanden te rijden. Het brengt overigens geen onverwachte kosten met zich mee, want al vanaf een WA-verzekering ben je gedekt tegen ook deze aansprakelijkheid. Maar leuk is anders en het heeft mogelijk invloed op je premie.

Strafrechtelijk vervolgd

Maar in Duitsland gaan ze nóg verder: als blijkt dat je met je auto-op-zomerbanden in winterse omstandigheden schuldig bent aan de totstandkoming van een ongeval, kun je zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Dat valt buiten elke autoverzekering. Kortom, als je jezelf - ook in Nederland - een hoop narigheid wilt besparen dan neem je altijd op tijd winterbanden. En check voor de zekerheid ook even hoe het zit met sneeuwkettingen.