Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Denk goed na voor je je auto uitleent

Denk goed na voor je je auto uitleent

Geef toe, je maakt jezelf ongelofelijk populair als je je auto uitleent aan een vriend of een buur. Maar wat als die betrokken raakt bij een ongeval? Of, nog vervelender, als die zelf een ongeluk veroorzaakt? Welke consequenties heeft het voor jou, als eigenaar en verzekerde? Dat zoets heel vervelend kan uitpakken, blijkt uit een recent vonnis van de Rechtbank Limburg.

Voor de kantonrechter in Roermond trad een voertuigeigenaar op als eisende partij tegen degene aan wie hij in 2015 nog probleemloos zijn auto toevertrouwde. In het kort: deze gedaagde, een vrouw, was onderweg naar popfestival Lowlands op een voorligger geknald. Er was geen lichamelijk letsel, de auto was WA verzekerd en de schade aan auto van de tegenpartij werd dus gewoon vergoed.  Probleem de wereld uit, denk je. Mooi niet.

Schade eigen voertuig

Want daar ging de rechtszaak helemaal niet over. Opeens blijken er meer dingen te spelen, waar eiser en gedaagde vooraf kennelijk amper over hebben nagedacht. Ook de geleende auto had immers schade en wie betaalt die dan? De eiser wilde van gedaagde de schade aan het eigen voertuig vergoed krijgen. Die werd vastgesteld op 1200 euro. Dit bedrag, plus de kosten voor de expert, werden door de rechter toegewezen.

Hogere premie

Waar de rechter niet mee akkoord ging was de claim van de eisende partij dat gedaagde ook moest opdraaien voor een deel de autoverzekeringspremie. Eiser stelde dat zijn verzekeringspremie na het ongeval was gestegen van ruim 48 naar ruim 83 euro per maand.  Door het ongeval was hij vijf jaren/treden teruggevallen. Zodoende zegt hij de komende vijf jaar bijna 2.100 euro meer kwijt te zijn aan verzekeringspremie. Maar daar moet hij zelf voor opdraaien. De rechter voerde meerdere argumenten aan om deze vordering af te wijzen. Wat een rol speelt is dat de auto waarmee het ongeval heeft plaatsgevonden, is verkocht. De eiser heeft een andere auto aangeschaft en die bij een andere verzekeringsmaatschappij ondergebracht. De rechter acht het onvoldoende aangetoond dat bij verzekering van hetzelfde object, de premie ook zo hoog zou zijn.

De moraal van het verhaal: je auto uitlenen is heel sociaal, maar kan jou geld kosten en kan ook zo maar een wig drijven in een vriendschap of relatie.

Het volledige vonnis is hier te lezen.