Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Wel of geen goedkopere polis met black box

Wel of geen goedkopere polis met black box

Goed rijgedrag belonen met een lagere verzekeringspremie, ook al lever je een stuk privacy in. In België zijn ze er wel voor. Onderzoek wijst uit dat de helft van de Belgische automobilisten bereid is de verzekeraar via een 'black box' het rijgedrag te laten volgen als daar een financiële tegemoetkoming tegenover staat. Nederland lijkt nog niet zo ver.

Een verzekeringskoepel heeft bij onze zuiderburen een enquête gehouden onder ruim duizend particuliere autobezitters en 150 mensen die zakelijk rijden. Een van de vragen betrof het gebruik van een zwarte doos: een apparaat dat uiteenlopende gegevens verzamelt van voertuig en bestuurder, zoals het rijgedrag. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt er geen moeite mee te hebben dat de verzekeraar informatie uitleest en bij 'normaal' gedrag een korting op de verzekeringspremie berekent.

Steeds slimmer

Feit is dat auto's steeds slimmer worden. Zodra de startknop wordt ingedrukt verzamelen ze data en slaan gegevens op die de bestuurder aanlevert tijdens het rijden. Bezitters van een recent model moeten niet gek opkijken dat hun voertuig permanent met het web is verbonden. En veel auto’s vanaf 2006 hebben al een black box, een zwarte doos, aan boord. Dat is een chip die data verzamelt van onder meer snelheid, rij- en remgedrag, het dragen van een gordel en het gebruik van richtingaanwijzers. Deze informatie wordt opgeslagen maar ook direct weer gewist. Behalve bij een ongeluk, dan slaat de chip alle gegevens van kort voor de crash op. Auto's die vanaf 31 maart 2018 op de weg komen, hebben verplicht Ecall aan boord. Dat is een alarmeringssysteem dat automatisch hulpdiensten waarschuwt bij ernstige ongevallen. Er is weinig fantasie voor nodig om te zien dat technisch al veel mogelijk is.

Privacy

Of zo'n zwarte doos dé manier wordt om in Nederland goedwillende bestuurders te belonen met een lagere verzekeringspremie en automobilisten die er juist een potje van maken een hogere rekening te presenteren, blijft vooralsnog de vraag. Het privacyvraagstuk is voor veel mensen nog een struikelblok. Tegelijk realiseren die zich vaak niet dat ze via hun smartphone (die natuurlijk niet wordt gebruikt tijdens het rijden) toch al veel informatie 'delen'. De tijd zal het leren.