Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Winterbanden verplicht? Regels, boetes en aansprakelijkheid!

Winterbanden verplicht: hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Winterbanden verplicht? Rijden op winterbanden is vooral een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Maar hoe zit het precies met de regels, boetes en aansprakelijkheid?

Winterbanden: wel zo veilig

In de winter kun je als automobilist te maken krijgen met een nat en glad wegdek en gevaarlijke situaties op de weg. Regen, vuil en sneeuw kunnen ervoor zorgen dat je gaat glijden. Winterbanden zijn voorzien van een speciaal, dieper profiel en een speciale rubbersamenstelling. Hierdoor kun je je auto veel beter onder controle houden bij winterse omstandigheden. Bovendien profiteer je van een betere wegligging en een kortere remweg.

Winterbanden verplicht

Diverse autobandenspecialisten waarschuwen je voor het rijden op zomerbanden als winterbanden verplicht zijn. Als je in bepaalde Europese landen zonder winterbanden betrokken raakt bij een verkeersongeval, dan zou de schade niet gedekt worden door je verzekering. Gelukkig kunnen we je melden dat dit niet helemaal klopt. Als je nalaat op winterbanden te rijden terwijl winterbanden wel verplicht zijn, dan ben je niet per definitie aansprakelijk. Toch kan het vervelende gevolgen hebben.

Boete

Rijd je zonder winterbanden terwijl deze wel verplicht zijn, dan riskeer je een (buitenlandse) boete wanneer je aangehouden wordt. Deze boete krijg je omdat je het verkeer in gevaar hebt gebracht. Een dergelijke boete wordt door geen enkele autoverzekeraar vergoed en moet je dus zelf betalen.

Als je zonder de verplichte winterbanden betrokken raakt bij een ongeval, dan heb je een veel groter probleem. Met winterbanden zou je meer grip hebben gehad en een kortere remweg. Met de juiste banden zouden de gevolgen van het ongeval mogelijk minder ernstig zijn geweest. Dit kan gevolgen hebben voor de beoordeling van de aansprakelijkheid.

Aansprakelijkheid

Zijn winterbanden verplicht, maar rijd je zonder en raak je betrokken bij een ongeval? Dan keert je verzekeraar in de meeste gevallen gewoon uit, als er geen sprake is van roekeloos rijgedrag. Het niet rijden op winterbanden wordt in de polisvoorwaarden van de Nederlandse verzekeraars (nog) niet uitgesloten.

Strafrechtelijke vervolging

Wel weegt het feit dat je zonder winterbanden reed mee in de beoordeling van de aansprakelijkheid. Het kan zo zijn dat je eerder of voor een groter deel aansprakelijk wordt gesteld. Dit is mede afhankelijk van de overige omstandigheden, zoals de verkeerssituatie, de weersomstandigheden en het rijgedrag van de betrokken weggebruikers. Als het feit dat je zonder winterbanden rijdt aantoonbaar heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het ongeval, dan riskeer je zelfs een strafrechtelijke vervolging.

Winterbanden niet verplicht

In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht. Daarom ontstaan er meteen enorme files wanneer er een beetje winterse neerslag valt. Ook als het flink vriest of als er behoorlijk wat sneeuw valt rijden de meeste Nederlandse en Belgische wagens rond op (door de kou) hard geworden zomerbandjes met gevaarlijk weinig profiel.

Winterbanden verplicht

In veel Europese landen is het rijden op winterbanden alleen verplicht bij ‘winterse omstandigheden’, zoals vorst, ijzel en sneeuw. In Finland zijn winterbanden standaard verplicht, ook voor auto’s met een Nederlands kenteken, en in Oostenrijk geldt datzelfde voor de periode tussen 1 november en 15 april. Sinds 2009 is in Zweden van december tot en met maart het gebruik van winterbanden verplicht voor toeristen.

In het algemeen kun je stellen dat het verstandig is om in de koude maanden in landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Finland standaard te rijden op winterbanden. Als je richting de bergen gaat is het slim om ook je sneeuwkettingen of, als je naar Scandinavië gaat, je spijkerbanden mee te nemen.

Wanneer winterbanden?

Is het 7 graden Celsius of kouder? Dan is het aan te raden om je zomerbanden in te wisselen voor winterbanden, waar je ook bent. Ook in Nederland geldt dat, zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius duikt, de zomerband te hard wordt en je te weinig grip hebt. In het algemeen kun je zeggen dat het wijs is om van half oktober tot half maart op winterbanden te rijden.

Winterbanden duur?

Winterbanden zijn nauwelijks een extra investering te noemen. Vergeet niet dat gedurende de periode waarin je op winterbanden rijdt je zomerbanden veilig en droog zijn opgeborgen en dus niet slijten. Bovendien kun je tegenwoordig voor weinig geld winterbanden huren;  een prima oplossing voor als je op wintersportvakantie gaat naar een land waar winterbanden verplicht zijn.

Gezond verstand

Zijn winterbanden verplicht of niet? Eigenlijk zou het voor de automobilist geen verschil moeten maken. Netpolis raadt je aan om bij winterse omstandigheden altijd te rijden op winterbanden, omdat dit vele malen prettiger en veiliger is. Een goede winterband heeft minstens 9 millimeter profiel. Is het profiel minder dan 5 millimeter diep, dan zijn je winterbanden aan vervanging toe.

Goed uitgerust

In welk land je ook rijdt, zorg ervoor dat je wagen goed is uitgerust voor het winterweer. Dat wil zeggen: met de juiste banden, eventueel sneeuwkettingen, voldoende ruitensproeiervloeistof met antivries en natuurlijk de verplichte pechset inclusief verbanddoos. Een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Want aansprakelijk of niet, in de kern is het van belang om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan en voorbereid zijn op mogelijke problemen waar je als automobilist mee te maken kunt krijgen.

Wees alert!

Let extra goed op als je op vakantie gaat. Check van tevoren of winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn in het land waarnaar je afreist en zorg dat je op de hoogte bent van de regels die hier gelden. Het kan raadzaam zijn om na te gaan hoe het zit met de dekking die jouw autoverzekering biedt. Zorg in elk geval voor een goede autoverzekering, zoals die van Netpolis. Dan weet je meteen dat je gegarandeerd de goedkoopste autoverzekering te pakken hebt!

Direct de goedkoopste autoverzekering aanvragen