Tegen vrienden, kennissen en familie zeggen we heel gemakkelijk ‘neem mijn auto maar even mee’, zonder erbij stil te staan wat we doen als de geleende auto beschadigd terug gegeven wordt. Meestal gaat het wel goed, maar als het misgaat en de auto wordt beschadigd teruggeven, dan zal de autoverzekering aangesproken dienen te worden. En daar kan weleens onenigheid over ontstaan.
Geleende auto met schade terugbrengen: een voorbeeld
Veronderstel Peter leent de auto van Gerrit. Als Peter de auto terugbrengt, blijkt de auto beschadigd te zijn omdat Peter de breedte van de auto verkeerd heeft ingeschat en tegen een muur is gereden. Er is géén schade aan de muur. Gerrit mag er op vertrouwen, dat hij de auto in dezelfde staat terug krijgt, dan dat hij de auto meegegeven heeft. Nu Peter de auto heeft beschadigd, is Peter aansprakelijk voor de schade aan de auto en zal Peter de schade moeten vergoeden.
Alleen WA verzekerd?
Als Gerrit Peter aanspreekt voor vergoeding van de schade blijkt dat Peter dacht, dat Gerrit de auto wel volledig casco verzekerd had. De auto van Gerrit is alleen WA verzekerd; er is dus alleen dekking voor schade die met de auto aan anderen wordt veroorzaakt. Voor de schade aan de auto van Gerrit is er geen dekking.
AVP biedt geen oplossing
Peter wil de door hem veroorzaakte schade aan de auto van Gerrit claimen op zijn aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) maar daarop blijkt geen dekking te zijn voor schade aan geleende motorrijtuigen.
Conclusie: Peter is wel aansprakelijk voor de schade aan de auto van Gerrit, maar de schade valt niet onder de dekking van een verzekering. Peter zal de schade zelf moeten betalen. Vooraf hebben zowel Peter als Gerrit niet bij stilgestaan bij dit risico. Als ze dat wel hadden gedaan, dan had Peter geweten wat het risico was en had hij het risico misschien (beter) niet genomen. Of er hadden zij afspraken kunnen maken over wie de kosten draagt bij een eventuele schade.