Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Introductie Roy-data systeem

Roy-data: nieuw systeem voor registratie schadevrije jaren

Met ingang van september 2007 wordt het systeem Roy data door alle Nederlandse verzekeraars in gebruik genomen. Dit landelijke systeem verzamelt van alle automobilisten de schadevrije jaren. Het systeem heeft betrekking op auto's, bestelauto's, kampeerauto's., motoren en bromfietsen.

Wat zijn de voordelen voor u?

Voor u geeft het systeem aanzienlijk meer gemak; bij het wisselen van verzekeraar hoeft u de papieren royementsverklaring niet meer door te sturen naar de nieuwe verzekeraar. Tevens is er een beter inzicht in het schadeverleden wat resulteert in een meer up-to-date, minder fout gevoelig systeem. Ook het zoekraken van een royementsverklaring behoort tot het verleden.

Hoe werkt het Roy-data systeem

Het Roy-data systeem kent twee hoofdfuncties: het verzamelen van schadevrije jaren en het uitgeven van schadevrije jaren. De (ex) verzekerde ontvangt van de verzekeraar een schriftelijke bevestiging (geen waardepapier) met opgave van de schadevrije jaren. Ook volgt een mededeling dat de schadevrije jaren centraal worden opgeslagen. Deze bevestiging hoeft echter niet naar de nieuwe verzekeraar opgestuurd te worden zoals voorheen wel het geval was.

Bij Roydata kan de nieuwe verzekeraar uw schadevrije jaren opvragen. Doordat alle verzekeraars bij royement en schorsing, verplicht zijn de schadevrije jaren aan Roydata aan te leveren vervalt de aparte malusregeling in het Systeem Vertrouwelijke Mededelingen. De werkwijze voor leaseverklaringen en buitenlandverklaringen blijft ongewijzigd.

Meer informatie over Roy-data is te verkrijgen op de site van Stichting Efficiente Processen Schadeverzekeraars.