27 augustus 2012
Stel je voor: Je bent allrisk verzekerd en bent even compleet afgeleid door het mooie uitzicht en je ziet daardoor een auto over het hoofd die net uit een uitrit komt rijden. Bam! Aanrijding. Door jouw schuld staan er nu twee kapotte auto’s langs de weg. Wat nu?
Uiteraard vul je samen de schadeformulieren in, doe dit altijd zo objectief mogelijk en laat de schuldvraag over aan uw verzekering. Er is namelijk een goede kans dat je wel 'schuldig' bent aan het ongeval, maar niet aansprakelijk. Ook is het mogelijk dat u gedeeltelijk aansprakelijk wordt bevonden.
Je bent niet aansprakelijk bevonden
Dit is voor u de meest positieve uitkomst. Uw schade wordt volledig vergoedt door de verzekering van de tegenpartij. Daarnaast behoudt u uw schadevrije jaren en daarmee uw no-claimkorting.
Je bent gedeeltelijk aansprakelijk bevonden
Dit is zowel voor u, als voor de tegenpartij een slechte uitkomst, omdat jullie beiden een aantal treden terug worden gezet op de bonusladder. Beide verzekeringen vergoeden een bepaald percentage van de totale schade, afhankelijk van de verhouding waarin men aansprakelijk wordt gesteld.
Je bent volledig aansprakelijk bevonden
In dit geval wordt de totale schade op uw verzekering verhaalt. Als u WA-verzekerd bent wordt de schade aan uw eigen auto sowieso niet door de verzekering vergoedt. De schade aan de tegenpartij wordt wel volledig vergoedt.
Zelf betalen of de verzekering laten uitkeren?
Als er is bepaald dat je geheel, of gedeeltelijk schuldig bent, dan betaalt je verzekering een bepaald bedrag aan de tegenpartij. Je krijgt hiervan bericht en hebt dan de mogelijkheid om zelf eventueel dit bedrag aan uw verzekering terug te betalen. Dit lijkt onvoordelig, omdat het vaak om fikse bedragen gaat en je niet voor niets een verzekering hebt afgesloten, maar het kan op de lange termijn nog wel eens aanzienlijk goedkoper uitpakken.
Als je bijvoorbeeld net een mooi aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd, dan wordt je no-claimkorting aanzienlijk lager. Een schadegeval gaat je namelijk gemiddeld 4-6 schadevrije jaren kosten. Het volgende jaar dat u uw verzekering wilt verlengen blijkt dan bijvoorbeeld dat je tot wel 25% meer premie moet gaan betalen. En omdat het een aantal jaar duurt voordat je weer op dezelfde trede in de bonusladder bent belandt, kan dit al gauw oplopen tot enkele honderden euro's verschil. Het is daarom verstandig om per geval te bekijken of je de schade claimt, of zelf betaalt.