Beste autoverzekering 2024

De beste autoverzekering voor jou in 2024? Hoe vind je die? Dat is een vraag die velen bezighoudt, want iedereen wil natuurlijk een goede autoverzekering voor de beste prijs. En we hebben goed nieuws voor je, die beste autoverzekering is er ook voor jou! En in dit artikel helpen we je deze snel en gemakkelijk te vinden.

Wat is de beste autoverzekering?

Wat de beste autoverzekering is, is natuurlijk een persoonlijke kwestie die van veel factoren afhangt. Vragen die je jezelf kunt stellen bij het bepalen hiervan zijn uiteraard de kenmerken van je auto, is deze nieuw of al wat ouder? En wat jouw risicoprofiel is. Heb je de financiële middelen om een eventuele schade zelf te dragen uit je spaargeld? En wil je dat ook, of kies je ervoor dit risico af te dekken en de vrijheid te hebben om je spaargeld op een andere manier te besteden? Want misschien spaar je juist wel voor die droomreis in plaats van een schade aan je auto te betalen.

Laatste update tabel: 4-5-2024. * De premies zijn gebaseerd op een persoon rijdend in een Toyota Yaris van 3 jaar oud. Het betreft een vrouw van 36 jaar oud, woonachtig in Heerenveen met 16 schadevrije jaren en rijdt 7500 km/jaar. De berekening is gemaakt met de vergelijker van Netpolis.nl
Verzekeraar Dekkingsvorm Eigen risico Maandpremie
Inshared All-Risks € 135,- € 21,84
ASR Ik kies zelf All-Risks € 250,- € 25,12
Centraal Beheer All-Risks € 300,- € 27,68
OHRA All-Risks € 300,- € 28,06
Nationale-Nederlanden All-Risks € 300,- € 31,16

vergelijk verzekeringen »

Waar kijken we naar bij het bepalen van de beste autoverzekering?

Het zal je niet verbazen dat voor het kiezen van jouw beste autoverzekeringen de voor de hand liggende factoren in overweging worden genomen. Denk daarbij aan de (nieuw)waarde van jouw auto, de leeftijd hiervan en je aantal schadevrije jaren, maar ook je woonplaats heeft invloed op de premie, al is dat uiteraard een variabele die we niet kunnen beïnvloeden.

Je aantal schadevrije jaren kan je keuze sterk beïnvloeden, dus hier gaan we later wat dieper op in.

De maandelijkse premie

Dit is waar het uiteindelijk natuurlijk allemaal om draait: de maandelijkse premie voor jouw autoverzekering. Je wil deze uiteraard zo laag mogelijk, maar wel onder de beste voorwaarden. En dat is wat Netpolis biedt: betrouwbare en betaalbare autoverzekeringen voor iedereen.

Dekking van de autoverzekering

Uiteraard is dit de meest bepalende factor voor de hoogte van jouw verzekeringspremie: welke dekking kies je? Zoals je wellicht weet is het in Nederland wettelijk verplicht om minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering voor je auto te hebben. Hier hoef je dus niet over na te denken want er is geen andere optie. De WA-verzekering biedt je dekking voor schade die jij aan anderen toebreng, maar er is hierbij dus geen dekking voor schade aan jouw auto.

Vervolgens kun je deze verzekering optioneel uitbreiden met twee verzekeringsvormen die ook schade aan jouw auto dekken: WA Beperkt Casco en WA Volledig Casco. De premie voor deze verzekeringen wordt grotendeels bepaald door de nieuwwaarde van jouw auto.

WA-verzekering
 • Schade aan anderen
 • Diefstal en inbraak
 • Brand- en stormschade
 • Ruitschade
 • Schade aan eigen voertuig
 • Vandalisme
WA + Beperkt Casco
 • Schade aan anderen
 • Diefstal en inbraak
 • Brand- en stormschade
 • Ruitschade
 • Schade aan eigen voertuig
 • Vandalisme
WA + Volledig Casco
 • Schade aan anderen
 • Diefstal en inbraak
 • Brand- en stormschade
 • Ruitschade
 • Schade aan eigen voertuig
 • Vandalisme

Gedekte gebeurtenissen

Bij WA Beperkt Casco zijn een aantal met name genoemde evenementen gedekt. Je kunt daarbij denken aan ruitschade, brand, inbraak en diefstal, maar ook aan stormschade. Met de klimaatverandering lijkt het alsof er steeds meer zware stormen zijn met omvallende bomen als gevolg. Mocht je WA Beperkt Casco verzekerd zijn en er valt zo’n boom op jouw auto, dan ben je daarvoor dus wel verzekerd.

Meest uitgebreide dekkingsvariant

Als je nog een stap verder wilt om jouw bezit te beschermen dan kies je voor de WA Volledig Casco verzekering. In de praktijk wordt deze ook vaak all-risk of WA Casco genoemd. Los van deze verschillende benamingen is het dus goed te weten dat dit allemaal over dezelfde autoverzekering gaat: WA Volledig Casco. Deze WA Volledig Casco verzekering biedt je dekking voor ‘alle van buiten komende onheilen’. In tegenstelling tot de met name genoemde dekkingen van de WA Beperkt Casco verzekering is hier dus een veel bredere dekking. Rijd je tegen een paaltje tijdens het parkeren? Gedekt. Misschien even niet goed opgelet bij het stoplicht en je voorganger geraakt? Gedekt. Er is uiteraard wel een eigen risico van toepassing, maar hierover later meer.

Eigen risico van de beste autoverzekering

Deze premiebepalende factor van jouw beste autoverzekering is uitsluitend van toepassing op het cascogedeelte. Voor het WA deel van een autopolis is er geen eigen risico van toepassing.

Voor het cascogedeelte geldt dit wel en bij de meeste autoverzekeringen kun je zelf kiezen hoe hoog dat is. Meestal is €135,- de standaard, maar kun je daarnaast kiezen voor bijvoorbeeld geen eigen risico of een eigen risico tot wel €1.000,-. Uiteraard geldt dat hoe hoger je eigen risico des te lager je te betalen premie wordt. Maar realiseer je daarbij wel dat ook het claimen van een schade op je autoverzekering minder interessant kan worden. Bij een eigen risico van duizend euro betaal je de eerste duizend euro schade namelijk zelf.

Schadevrije jaren

Je opgebouwde schadevrije jaren is de belangrijkste premiebepalende factor voor jouw autoverzekering. Op basis van je schadevrije jaren wordt je bonus malus (BM) korting berekend. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting die je krijgt op je bruto premie. Voor elk verzekeringsjaar dat je schadevrij rijdt krijg je een schadevrij jaar. Indien er in een verzekeringsjaar een schade geclaimd wordt op je autoverzekering dan verlies je schadevrije jaren en wordt je korting dus verlaagd.

Je schadevrije jaren kunnen daarbij ook negatief worden, waarbij je in specifieke gevallen een negatieve korting krijgt (je betaalt dan dus een opslag op de bruto premie). Daarnaast kan het met een (fors) negatief aantal schadevrije jaren moeilijker of zelf onmogelijk zijn om een andere autoverzekering af te sluiten. Je zit dan dus voor een aantal jaren gebonden aan je huidige verzekeraar. Het is dus zaak om een negatief aantal schadevrije jaren te voorkomen als je de goedkoopste en beste autoverzekering wilt vinden.

Beste autoverzekering 2024 per type verzekering

In het eerste gedeelte van dit artikel hebben we gekeken naar welke factoren de grootste invloed hebben op de premie voor jouw autoverzekering en welke soorten autoverzekeringen er zijn. Nu kunnen we verder inzoomen op wat de beste autoverzekering is voor jou.

Beste WA-autoverzekering van 2024

Het kiezen van de WA autoverzekering is uiteraard wat makkelijker dan een keuze maken uit eventuele cascoverzekeringen. De minimale dekking voor de WA-autoverzekering is namelijk in de wet vastgelegd en elke autoverzekering dient minimaal aan die basis te voldoen. Als autobezitter hoef je daar dus geen tijd aan te besteden, je kunt direct door om op netpolis.nl te gaan berekenen.

De auto die we in dit voorbeeld gebruiken is een VW Golf uit 2010 die 12.000 kilometer per jaar rijdt voor een verzekerde van 35 jaar oud, wonende in Apeldoorn (de meest gemiddelde gemeente van Nederland volgens onderzoek), berekend op 10 april 2024. Let wel: uiteraard is jouw persoonlijke situatie anders dan dit rekenvoorbeeld, maak daarom dus altijd zelf een berekening om vast te stellen wat de beste keuze voor jouw autoverzekering is.

Op basis van 0 schadevrije jaren is de goedkoopste verzekering €39,29 per maand, terwijl de duurste €93,31 kost. Mocht je 5 schadevrije jaren hebben opgebouwd dan daalt je maandelijkse premie in dit voorbeeld naar minimaal €25,64 en maximaal €53,15. Als je nog langer schadevrij rijdt (in dit voorbeeld 10 jaar) dan daalt je premie nog verder, naar €19,20 tot €39,65.

Je ziet dat de premies voor dezelfde dekking dus ver uit elkaar liggen, tot wel twee keer zoveel. Daarnaast is in dit voorbeeld met 0 en 5 schadevrije jaren Allianz Direct het voordeligst, maar met 10 schadevrije jaren wordt dit plotseling Univé. Controleer dus altijd of de gegevens van jouw premieberekening correct zijn, want de uitkomst kan dus zomaar anders zijn.

Beste all risk autoverzekering van 2024

Zoals gezegd is er bij de all risk verzekering meer variatie en afhankelijk van je specifieke wensen zul je je ook wat meer moeten verdiepen in de voorwaarden van de autoverzekering die jij gaat afsluiten.

Voor dit voorbeeld gaan we uit van dezelfde gegevens als bij de WA autoverzekering, alleen kiezen we nu voor een VW Golf uit bouwjaar 2023 die we graag allrisk willen verzekeren, met het standaard eigen risico bij de betreffende autoverzekeraar. Zoals we eerder benadrukten kan dit afwijken, dus het is goed om ook hier even naar te kijken.

Op basis van 0 schadevrije jaren variëren de premies tussen €110,04 en €293,69. Dat is dus bijna drie keer zoveel! Mocht je inmiddels 5 schadevrije jaren hebben opgebouwd dan betaal je maandelijks tussen de €82,79 en €172,31. Met 10 schadevrije jaren daalt dit naar minimaal €62,36 en maximaal €123,75. Ook bij deze voorbeeldberekeningen zien we dat bij de overgang van 5 naar 10 schadevrije jaren plotseling een andere autoverzekeraar de voordeligste premie biedt. In het voorbeeld met 0 en 5 schadevrije jaren was het ASR, bij 10 schadevrije jaren is plotseling Nationale Nederlanden de voordeligste aanbieder.

Waar voldoet een goede autoverzekering aan?

Naast de premie is dit uiteraard een belangrijke vraag. Zoals gezegd maakt het voor een WA-autoverzekering minder uit welke je kiest, omdat deze allemaal aan de minimale eisen voldoen die de wet hier aan stelt.

Wat wel varieert bij een WA autoverzekering is de terugval in korting na een schade. Elke verzekeraar hanteert een eigen bm ladder waarin dit is vastgelegd. Bij de ene verzekeraar kan je daling in korting fors hoger zijn dan bij de andere, dus dit is zeker iets om naar te kijken. De kortingspercentages en terugval vindt je in de bonus-malus tabel welke is opgenomen in de polisvoorwaarden. Deze tabel geldt overigens voor zowel Casco als WA-verzekeringen.

Voor een Cascoverzekering voor je auto ligt het wat anders dan bij een WA verzekering, want er zijn meer verschillen tussen de verzekeraars. Je kunt bij jouw keuze rekening houden met de volgende factoren.

Eigen risico

Je eigen risico is een tool waarmee je kunt varieren om je premie betaalbaarder te maken al moeten we daar wel bij opmerken dat je bij een schade dus ook dit hogere eigen risico zelf dient te voldoen.

Reparateurkeuze

Om de autoverzekeringspremies betaalbaar te houden hebben verzekeraars afspraken gemaakt met schadeherstellers. In ruil voor een vaste samenwerking geeft de schadehersteller een korting op de reparatieprijzen aan de verzekeraar. Dit betekent dat de verzekeraar min of meer verwacht dat je een eventuele schade aan jouw auto laat herstellen bij een reparateur die aangesloten is bij het samenwerkingsverband. Doe je dat niet dan is er een hoger eigen risico van toepassing of krijg je een deel van de schade niet uitgekeerd. Een ander voordeel van kiezen voor een aangesloten bedrijf is dat je vrijwel altijd een gratis leenauto krijgt tijdens de reparatieduur.

Als het voor jou belangrijk is dat je je auto bij je eigen garage of merkdealer kunt laten repareren kies dan voor een polis met vrije reparatiekeuze. Je kunt dan voor alle garages kiezen om je auto te laten herstellen, maar in de regel betaal je hier dus een hogere premie voor.

Ruitschade

Voor ruitschade geldt grofweg hetzelfde als voor de reparateurkeuze voor schade aan je auto, alleen geldt deze ‘schadesturing’ eigenlijk bij alle autoverzekeraars. Mocht je dus een specifieke ruithersteller willen (zoals Carglass of Autototaalglas), check dan vooraf altijd met welke ruitschadeherstellers de autoverzekeraar die jij op het oog hebt een samenwerking heeft.

Calculator euros

De meest goedkope autoverzekering vinden

De goedkoopste autoverzekering vind je eenvoudig via de vergelijker op onze website. Voordat je je zoektocht begint naar de beste autoverzekering is het goed om te controleren dat je de juiste gegevens gebruikt, vooral het aantal schadevrije jaren is daarbij van belang. Mocht je al een auto verzekering hebben dan vind je op je laatste polisblad het actuele aantal schadevrije jaren. Uiteraard kun je dat ook even opvragen bij je huidige autoverzekeraar. Na deze controle weet je zeker dat je het juiste aantal schadevrije jaren gebruikt voor je verzekeringsaanvraag en niet later geconfronteerd wordt met een onverwachte premie aanpassing en een mogelijk verkeerde keuze van jouw autoverzekering. De verzekeraar controleert je aantal schadevrije jaren namelijk altijd nog.

Nu je de juiste gegevens hebt om de premieberekeningen te gaan maken kun je van start. Afhankelijk van je wensen kies je de verzekeringsvorm, maar we adviseren je altijd om ook even naar de andere verzekeringsvormen te kijken. Misschien zijn de verschillen in premie wel heel erg klein en bijvoorbeeld een ruitreparatie of -vervanging kan toch al snel een behoorlijke kostenpost zijn.

Uitbreiden met aanvullende verzekeringen

Als je jouw beste autoverzekering hebt gekozen kun je deze nog uitbreiden met extra verzekeringen. Denk daarbij aan inzittendenverzekeringen en verhaalsrechtsbijstand. Als je hier meer over wilt weten dan vind je een uitgebreide uitleg op de pagina aanvullende verzekeringen, maar de verhaalsbijstand willen we toch even benadrukken.

Als je een WA- of WA Beperkt Casco autoverzekering afsluit en je hebt een schade welke niet je schuld is dan dient deze verhaald te worden op de tegenpartij. Hiervoor is op voornoemde autoverzekeringen geen dekking, wat betekent dat je dit zelf dient op te nemen met de tegenpartij of diens verzekeraar. Bij eenvoudige schades zal dit misschien geen probleem zijn, maar bij een grote schade met letsel kan dit lastiger worden. Hiervoor kun je een extra verzekering afsluiten: de verhaalsbijstand. Op basis van deze verzekering zal een rechtsbijstandverzekeraar het verhaal voor jou uitvoeren. Mocht je al een gezinsrechtsbijstand met verkeersdekking hebben dan hoef je deze dekking niet af te sluiten omdat je hiervoor dan al verzekerd bent met je bestaande verzekering.

De beste autoverzekering direct afsluiten

De premies zijn berekend en je hebt een keuze gemaakt: het is tijd om de beste autoverzekering af te gaan sluiten.

Op onze website bieden we twee soorten resultaten: verzekeringen met Netpolis-service en verzekeringen waarbij je de autoverzekering direct afsluit bij de verzekeraar (dit noemen we direct-writers). Bij een eventuele schade meldt je deze dan ook zelf bij de verzekeraar en voer je de correspondentie zelf. Bij verzekeringen met de Netpolis-service kun je gedurende het schadetraject rekenen op onze deskundige ondersteuning en ook voor andere vragen of wijzigingen staan wij altijd voor je klaar.

Netpolis autoverzekeringen

Netpolis als tussenpersoon

Afhankelijk van welke keuze je maakt sluit je jouw verzekering dus af via Netpolis of wordt je doorgestuurd naar de betreffende direct-writer waar je jouw aanvraag kunt voltooien. Voor beide geldt uiteraard dat het eenvoudig, snel en volledig online te regelen is.

Je voert je persoonlijke gegevens en autogegevens verder in, waarbij uitsluitend de meldcode misschien een kleine toelichting nodig heeft. De meldcode is een essentieel onderdeel van je aanvraag en deze vindt je op je kentekenbewijs. De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van jouw auto.

Directe bevestiging van je aanvraag

Nu alles is ingevoerd krijg je direct een bevestiging van Netpolis of de verzekeraar. Hierin wordt tevens aangegeven of je direct geaccepteerd bent of dat de aanvraag nader behandeld moet worden. Indien er geen directe acceptatie plaatsvindt check dan even of er wel voorlopige dekking voor je auto is. Je bent dan namelijk tijdelijk verzekerd in afwachting van de behandeling van je aanvraag. Indien er na je aanvraag geen voorlopige dekking verleend wordt ben je dus nog niet verzekerd.

We hopen dat we in dit artikel duidelijk hebben gemaakt hoe jij jouw beste autoverzekering vindt én afsluit en inzicht hebben gegeven wat de belangrijkste factoren zijn die invloed hebben op je premie. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel of over andere onderwerpen neem dan gerust contact op. Wij staan klaar om je te helpen.

Bereken je voordeel:
Postcode
Huisnr
Toevoeging
Geboortedatum
Kamer van Koophandel 02073737 AFM Wft vergunning 12011322 KiFiD Aangesloten bij het KiFiD
Netpolis.nl maakt gebruik van cookies

Om onze website te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Kies hieronder welke cookies we mogen plaatsen. Onze noodzakelijke cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de website te verbeteren. Wil je de beste ervaring? Kies dan voor alle cookies. Meer informatie vind je in onze cookie policy.