Wat is jouw positie op de bonus malus ladder? Het antwoord op deze vraag is van groot belang voor de hoogte van de premie van je autoverzekering. Geclaimde schades kunnen leiden tot een hoge toeslag op je premie, terwijl meer schadevrije jaren je een extra bonus malus korting opleveren. Malusregistratie? Ook dan biedt Netpolis vaak een gunstige premie zodat je voordelig bent verzekerd!
Bonus-malus ladder
Voor de hoogte van je premie is het van belang hoeveel (of: hoe weinig) schadevrije jaren je op je naam hebt staan. Hoe minder brokken je maakt op de weg, hoe hoger de beloning van de verzekeraar. Die beloning uit zich in een korting op je premie. Heb je veel schades geclaimd, dan betaal je vaak een hoge toeslag op je premie. Om de hoogte van de korting of toeslag op je premie te bepalen gebruiken verzekeraars de bonus malus ladder.
Bonus malus systeem en korting
Bonus is het Latijnse woord voor 'goed'. Zolang je geen schade claimt, neemt het aantal schadevrije jaren toe en beklim je langzaam maar zeker de bonus malus ladder. Dat is gunstig, want je krijgt hiervoor van je verzekeraar een bonus malus korting op de premie van je autoverzekering. Vaak wordt deze korting nog aangeduid als 'no-claimkorting'. In feite werd het no-claim systeem in 1982 vervangen door het bonus malus systeem.
Schade claimen
Malus is het Latijnse woord voor 'slecht'. Op het moment dat je schade veroorzaakt en deze claimt, dan daal je een aantal treden op de bonus malus ladder. Of je een grote of een kleine schade claimt maakt geen verschil voor het aantal treden dat je daalt. Voor je verzekeraar geldt: een claim is een claim. Als je veel schades claimt in een bepaalde periode, dan kun je zo veel treden zakken dat je zelfs uitkomt op een negatief aantal schadevrije jaren.
Schuldschade
Een schuldschade is schade die niet te verhalen is op de andere partij. Hoe meer schuldschades je claimt, hoe meer je zakt op de bonus malus ladder. Heb je schade aan je auto maar ligt de schuld niet bij jou, dan hoef je geen korting in te leveren of toeslag te betalen. Je positie op de bonus malus ladder én de hoogte van je premie blijven gelijk.
Malusregistratie
Als je verzekering beëindigd wordt door jou of je verzekeraar, dan wordt het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd geregistreerd in Roy-data, een centrale databank. Is dit aantal negatief, dan heb je een malusregistratie. Je nieuwe verzekeraar checkt jouw schadevrije jaren bij Roy-data. Het overleggen van een royementsverklaring is sinds september 2007 dus niet meer nodig.
Overstappen met een malusregistratie
Als je flink gedaald bent op de bonus malus ladder en een negatief aantal schadevrije jaren hebt, is overstappen naar een andere autoverzekering vaak erg lastig. Veel verzekeraars accepteren geen mensen met een malusregistratie. Kom je toch in aanmerking voor een verzekering, dan word je vaak opgezadeld met een torenhoge premie. En die moet je maar net kunnen betalen.
Malusregistratie? Bespaar bij Netpolis!
Zit jij in deze vervelende situatie, dan biedt Netpolis jou een unieke oplossing. Dankzij de afspraken die wij maakten met een aantal grote, gerenommeerde Nederlandse verzekeraars, kan Netpolis je vrijwel altijd een voordelige autoverzekering aanbieden. Oók als je weinig, geen of zelfs een negatief aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd. Dat betekent dat Netpolis autorijders met een malusregistratie vaak een uniek voordeel kan bieden.
Bereken je voordeel
Heb jij een negatief aantal schadevrije jaren, maar wil je toch graag een goedkope autoverzekering? Bij Netpolis kun je vaak flink besparen op je autoverzekering! Vul hieronder je gegevens in en bereken zelf, met behulp van onze handige premietool, hoeveel je bij Netpolis bespaart op je autoverzekering.
Klein deukje?
Heeft je auto een kleine schade? Een klein deukje opgelopen door een verkeerde inschatting tijdens het fileparkeren? Een sterretje in de ruit? Het kan financieel gezien slim zijn om kleine schades niet te claimen, maar zelf te betalen. Je kunt hiermee voorkomen dat je een aantal treden daalt op de bonus malus ladder en vermijden dat de premie van je autoverzekering omhoog schiet.
Bescherm je bonus malus korting
Het maakt voor je verzekeraar niet uit of je een grote of een kleine schade claimt: je daalt een vast aantal treden per schadeclaim en moet daarom een hogere premie betalen. Bij kleine schades is het daarom vaak slim om deze zelf te betalen en niet ten koste te laten gaan van je bonus malus korting.
No-claim beschermer
Ben je zuinig op je bonus malus korting, oftewel je no-claim korting? Dan biedt de no-claim beschermer een extra zekerheid. Bij een aantal maatschappijen kun je deze verzekering aanvullend afsluiten. Deze aanvullende verzekering geeft je het recht om in één verzekeringsjaar een schade te claimen, met behoud van je no-claim korting. Let op: de schade heeft wel invloed op het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.
Overzicht van alle aanvullende verzekeringen bij Netpolis