Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Uitleg over de BM verklaring

Uitleg over de BM verklaring

De korting die u ontvangt bij autoverzekeringen werkt met schadevrije jaren en tredes, welke worden vermeld op een BM verklaring. Na elk jaar schadevrij rijden komen er één of meer tredes bij zodat u een steeds hogere korting ontvangt totdat het maximale aantal tredes is bereikt. De tredes komen meestal niet overeen met het aantal schadevrije jaren omdat er ook tredes worden gegeven voor andere factoren zoals bijvoorbeeld een gunstige leeftijd, regio of beroep.

Het aantal schadevrije jaren dat u bij een autoverzekering heeft opgebouwd wordt vermeld op een BM-verklaring. Deze verklaring ontvangt u van uw huidige verzekeraar bij het beëindigen van uw autoverzekering. De schadevrije jaren worden bepaald volgens het bonus-malus systeem .

De BM verklaring en het Roy-data systeem

Vanaf september 2007 is het niet meer nodig een BM verklaring in te sturen bij het afsluiten van een nieuwe verzekering. Met ingang van deze datum wordt het systeem Roy-data door alle Nederlandse verzekeraars in gebruik genomen. Dit landelijke systeem verzamelt van alle automobilisten de schadevrije jaren.

Omdat tredes bij iedere maatschappij worden geadministreerd, hoeft u bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering alleen het aantal opgebouwde schadevrije jaren door te geven. Op basis hiervan wordt uw nieuwe premie bepaald. Voor controle van het aantal doorgegeven schadevrije jaren zal de nieuwe verzekeraar altijd het Roy-data systeem raadplegen. Op het moment dat u de auto verzekering weer beëindigd, wordt het nieuwe aantal schadevrije jaren weer doorgegeven aan dit systeem. De bonus malus verkaring wordt dus niet meer op papier aan u verstrekt.

Registratie van de bonus malus verklaring

In Nederland worden de gegevens van de bonus malus verklaring geregistreerd door de Stichting CIS (Centraal Informatie Systeem). Verzekeringsmaatschappijen mogen bepaalde gegevens over klanten bewaren en uitwisselen. Dat zijn gegevens die inzicht geven in het verzekeringsverleden van een klant die een verzekering wil afsluiten of een schade meldt. Deze informatie wordt centraal bewaard, in een centrale databank.


De Stichting CIS bewaart voor de verzekeringsmaatschappijen gegevens over:

  • schademeldingen;
  • eigenaren en bestuurders van onverzekerde motorvoertuigen die bij een aanrijding zijn betrokken;
  • opzeggingen door een verzekeringsmaatschappij;
  • malus registratie  bij motorrijtuigenverzekeringen;
  • ontzeggingen van de rijbevoegdheid
  • speciale meldingen, de zogenaamde 'zwarte lijst'

Ook voor consumenten heeft deze centrale opslag van gegevens voordelen. Zo hoeft u in principe maar bij één loket aan te kloppen om uw gegevens in te zien. Oók als de informatie van verschillende verzekeringsmaatschappijen afkomstig is. De gegevens zijn niet voor andere doeleinden beschikbaar.

Een tweede auto en geen BM verklaring?

Veel gezinnen beschikken over een tweede auto, maar niet over een bonus malus verklaring. Bijvoorbeeld omdat de eerste auto een leaseauto is of omdat de eerste auto reeds bij een andere verzekeringsmaatschappij verzekerd is. In dat geval kunt u toch uw tweede auto voordelig verzekeren bij Netpolis, met de unieke AutoErbijPolis .