De overheid heeft de afgelopen maanden al meerdere bezuinigingen doorgevoerd die studenten tot wanhoop dreven, zoals het invoeren en ook weer afschaffen van de langstudeerboete, de plannen om de volledige studiefinanciering om te zetten naar een leenstelsel en het ernstig versoberen van het studentenreisrecht. En ook al zijn veel plannen nog niet definitief, voor veel langstudeerders is het over twee weken gedaan met hun goedkope ov-jaarkaart. Hadden ze voorheen nog recht op zeven jaar een gratis ov-kaart, tegenwoordig is dat nog maar vijf jaar.
Jonge automobilisten met auto naar college
Hierdoor worden volgens de LSVb 70.000 studenten gedwongen om vanaf januari 2013 de auto te pakken, of te moeten verhuizen. En aangezien verhuizen door het grote kamertekort erg lastig is, zullen er waarschijnlijk heel wat jonge automobilisten gedwongen worden om voortaan met de auto naar college te rijden. Zelf een ov-jaarkaart betalen is voor veel studenten onbetaalbaar. Dit kost namelijk ongeveer 400 euro per maand, een bedrag waar de gemiddelde student een behoorlijke bijbaan voor moet hebben. Daarnaast blijft het OV in Nederland onbetrouwbaar, zoals gebleken is sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling.
En waarom zouden studenten 400 euro per maand betalen, als ze dan alsnog geen enkele zekerheid hebben dat ze op tijd op college zijn? Het loont daarom al vrij snel om een auto aan te schaffen en daarmee de benodigde kilometers te maken om naar de universiteit of hogeschool te reizen.
Plannen om ov-kaart helemaal af te schaffen
Naast de huidige veranderingen heeft de overheid plannen om de ov-kaart in de toekomst helemaal af te schaffen, wat zou betekenen dat er 670.000 studenten voortaan de keuze moeten maken tussen verhuizen, het aanschaffen van een auto, of het betalen van honderden euro’s per maand voor een ov-abonnement. Een geluk bij een ongeluk voor de studenten die gedwongen worden zelf een auto te kopen is Netpolis.nl, waar ze in ieder geval op de autoverzekering zoveel mogelijk kunnen besparen.