Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  De eerste najaarsstorm

De eerste najaarsstorm

De auto van Marijke
Tot haar grote schrik ziet  Marijke op 28 oktober 2013, dat de boom van de buren bovenop haar geparkeerd staande auto is gevallen. De auto is onherstelbaar beschadigd.
De auto van Marijke is alleen WA verzekerd; er is alleen dekking voor schade die met de auto aan anderen (derden) wordt toegebracht. 
De stormschade aan de auto van Marijke is dus niet gedekt op de WA verzekering. Stormschade is gedekt -meestal met een eigen risico- als er een beperkte of volledige cascodekking is gesloten.

Kan Marijke de schade verhalen op de buren?
Het antwoord op die vraag is afhankelijk van de exacte omstandigheden.

Marijke kan de schade op de buren verhalen als er sprake is van schuld ( een verwijtbaar handelen of nalaten) van de buren. De buren van Marijke moeten de boom goed onderhouden, zodat de boom onder normale omstandigheden niet omvalt. De boom moet bestand zijn tegen normale omstandigheden zoals windkracht 9 of minder, want van die windkracht komt regelmatig voor in Nederland.

Op 28 oktober 2013 was er sprake een zware tot zeer zware storm; windkracht 10 en 11. Dergelijke windkracht komt ongeveer eens per 10 jaar voor in Nederland. De buren valt niets te verwijten als de goed onderhouden boom bij deze extreme omstandigheden buiten de invloedsfeer van de buren omwaait. De buren kunnen zich op overmacht beroepen en hoeven de schade niet aan Marijke te vergoeden. Marijke zal dan zelf de schade moeten dragen.

Zou Marijke kunnen aantonen, dat de boom niet goed onderhouden en bijvoorbeeld verrot was en ook bij windkracht 9 of minder omgewaaid zou zijn, dan kunnen de buren zich niet  op overmacht beroepen. Dan moeten de buren de schade wel aan  Marijke vergoeden.