Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Een #autoverzekering waarin je per gereden kilometer betaalt?

Nederlandse verzekeraars doen nog niets met 'pay as you drive'-systeem

In Australiƫ, Amerika, Japan en ook Engeland is het vrij gebruikelijk, 'usage-based insurance' of 'pay as you drive'. Dat is een verzekering waarin je per gereden kilometer betaalt (klik hier voor de Engelstalige uitleg). Een verzekeraar in Nederland probeerde het, maar stuitte op hoge administratiekosten.

Consumentensite Wegwijs dook in het onderwerp en kwam tot de conclusie dat er sinds de ene poging tien jaar geleden hier nog altijd weinig animo is. Terwijl het systeem best aantrekkelijk lijkt. Aan het begin van je verzekeringsperiode geef je de kilometerstand door met het te verwachten aantal kilometers dat je gaat rijden. Maak je aan het eind van de termijn de balans op en blijkt dat je minder hebt gereden, dan krijg je geld terug. En is het meer geworden, betaal je bij.

Vraagstuk

Voor verzekeraars blijft het een lastig vraagstuk waar ze hun handen kennelijk nog niet aan willen branden. Technisch is het nog altijd een uitdaging. En of het nu echt zo eerlijk is...? Wie minder rijdt, heeft minder kans op schade, zou je zeggen. Maar wie echt weinig rijdt, is ook minder gewend aan het verkeer en wordt juist daardoor weer een grotere risicofactor. Jonge bestuurders doen immers amper rijervaring op, terwijl ouderen achterop raken in hun rijvaardigheid.