Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Netpolis Nieuwsbrief april 2006

Netpolis nieuwsbrief april 2006

Maandelijks ontvangt u de nieuwsbrief van Netpolis met nieuws en tips voor uw financiële zekerheid.  Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, dan kunt u zich eenvoudig afmelden via de link onderaan deze e-mail.

In deze nieuwsbrief:

  • Minder Nederlanders op voorjaarsvakantie  
  • Minder schade door jonge bromfietsers
  • Aantal autodiefstallen daalt sterk  
  • Geen wegenbelasting meer voor aanhangwagens  
  • Website verkeersongeval goed bezocht
  • Nieuwsbriefspecial: Auto van de Zaak

Minder Nederlanders op voorjaarsvakantie  

Tijdens de voorjaarsvakantie zijn ongeveer 1 miljoen Nederlanders op vakantie gegaan. Vorig jaar trokken nog 1,1 miljoen mensen tijdens de voorjaarsvakantie erop uit. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme hebben minder mensen dan vorig jaar een wintersportvakantie geboekt. Ook blijkt dat bungalowparken en vakantiehuisjes al snel vol zaten, waardoor veel mensen toch maar afzagen van een weekje weg in eigen land. De belangrijkste reden voor de drukte op de vakantieparken is dat de regio's Noord en Midden dit jaar tegelijkertijd vakantie hadden. Onveranderd is dat van de vakantiegangers ongeveer een op de vier de voorjaarsvakantie in Nederland doorbrengt en dat de rest de grens overtrekt.

Jonge bromfietsers maken minder brokken

Jonge bromfietsers maken veel minder schade dan een paar jaar geleden. Tussen 2001 en 2002 veroorzaakte nog bijna één op de vier brommerrijders van zestien jaar schade. In de periode tussen 1 mei 2004 en 1 mei 2005 is dat aantal teruggelopen naar ongeveer een op veertien.

Hoewel het aantal schadegevallen aanzienlijk is gedaald, is het schadebedrag wel gestegen. In de periode 2001-2002 was elke schade (aan de eigen brommer en de eventuele andere partij) gemiddeld nog goed voor 1.229 euro. Nu ligt dat gemiddelde schadebedrag op 1.625 euro. Dat is een stijging van maar liefst tien procent per jaar. 

Aantal autodiefstallen daalt sterk  

Het aantal diefstallen van auto’s en motoren is vorig jaar sterk gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (Stavc).  Er werden vooral veel minder personenauto’s gestolen. In 2004 werden er nog bijna 16.500 auto’s gestolen en in 2005 zo’n 13.800. Dat is een afname van ruim 16 procent, maar blijft nog een hoog aantal. Dieven hadden vooral minder interesse in oudere auto’s.


Ook het aantal gestolen bedrijfswagens nam flink af. In 2004 waren het er nog 3.672, afgelopen jaar 3.038. Motoren bleven ongeveer even populair onder dieven: in 2004 verdwenen er 1.768, in 2005 1.765. Van de gestolen jongere auto’s werden er minder teruggevonden dan vorig jaar. Gemiddeld zo’n 60 procent van de gestolen personenauto’s wordt uiteindelijk teruggevonden. Alleen bij jonger personenauto’s is dat percentage aanzienlijk lager, 40 procent komt weer bij de eigenaar terecht.

Geen wegenbelasting meer voor aanhangwagens  

Staatssecretaris Wijn van Financiën gaat de motorrijtuigenbelasting voor aanhangwagens schrappen. Die levert volgens hem te weinig op in verhouding tot de kosten die gemaakt moeten worden om ze te innen. Bovendien is het vooral een irritante belasting, aldus de staatssecretaris. “Je moet daarvoor apart aangifte doen, naar het postkantoor gaan, en dan kost dat 20 euro per kwartaal. Dat irriteert de mensen vreselijk”, aldus Wijn. Het gaat om belasting die geheven wordt op paardentrailers, aanhangwagens waarin aannemers hun materiaal vervoeren en dergelijke.

Veel belangstelling voor Verkeersongeval.nl

Sinds november 2004 bestaat de website www.verkeersongeval.nl. De website is opgericht  om verkeersslachtoffers (en hun familie) een helpende hand te bieden na een ongeval. Sinds de oprichting is de website ruim 62.000 keer bezocht.

Verkeersongeval.nl is een website van het Nationaal Platform Personenschade. Dat is een samenwerkingsverband van instanties die in de praktijk met verkeersslachtoffers te maken krijgen, zoals Slachtofferhulp Nederland, verzekeraars, de ANWB en medisch adviseurs. Uit de reacties en vragen die bij de website binnenkomen, blijkt dat slachtoffers vooral behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen. Daarnaast willen ze antwoord op specifieke, individuele kwesties.

Nieuwsbriefspecial: Auto van de zaak

Als u een auto van de zaak heeft waarmee u ook privé rijdt, dan betaalt u extra belasting. In het algemeen wordt 22 procent van de waarde van auto of bestelwagen van de zaak bij uw inkomen opgeteld en over dat bedrag wordt loonbelasting ingehouden. Alleen als u (aantoonbaar) minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto van de zaak, krijgt u geen bijtelling. Let op: de kilometers die u aflegt voor woon-werkverkeer, gelden niet als privé-kilometers, maar als zakelijke kilometers.

Rijdt u minder dan 500 kilometer per jaar privé, dan kan uw werkgever sinds dit jaar een ‘Verklaring geen privé-gebruik auto' indienen bij de Belastingdienst. Die verklaring inclusief een rittenadministratie vrijwaart u en uw werkgever van een extra bijtelling.

De waarde van de auto
De Belastingdienst gaat voor de waarde van de auto uit van de oorspronkelijke Nederlandse catalogusprijs van de auto. Heeft u een auto die ouder is dan 15 jaar, dan wordt de dagwaarde als uitgangspunt genomen.

Geen privé-gebruik
Om aan te tonen dat u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet u een uitgebreide rittenadministratie aan de Belastingdienst kunnen overleggen. Maar als u voor uw werk in een bestelauto rijdt en uw werkgever heeft het verboden om daar privé mee te rijden, dan is een schriftelijke verklaring van uw werkgever (en controle op naleving van het verbod) voldoende. En als de bestelauto na werktijd altijd (controleerbaar) op een afgesloten bedrijventerrein staat, dan is dat voor de Belastingdienst ook voldoende bewijs dat u er niet privé mee rijdt. Als uw werkgever heeft aangegeven dat u minder dan 500 kilometer privé rijdt, maar als dat niet kan worden aangetoond, dan kunt u een flinke naheffing verwachten.

Deze Nieuwsbrief is met grote zorgvuldigheid samengesteld. U kunt echter geen rechten ontlenen aan de berichten in de Nieuwsbrief.