Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Nieuwsbrief april 2009

Netpolis nieuwsbrief april 2009

Maandelijks ontvangt u de nieuwsbrief van Netpolis met nieuws en tips voor uw financiële zekerheid.  Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, dan kunt u zich eenvoudig afmelden via de link onderaan deze e-mail.

In deze nieuwsbrief:

 • Nieuwe sloopregeling met premies tot 1000 euro
 • Vrouw zoekt man…  met dure auto
 • Alcoholslot vanaf 2010
 • Flitscontroles vooral op A2, A1 en A3
 • Meer motorrijtuigenbelasting naar provincies
 • Diesel loont pas vanaf 45.000 km
 • Leasefraudeurs vaker beboet
 • Amsterdam wil elektrisch verkeer
 • Langer rijden op 1 tank?
 • Nederland was en is grijs
 • Recessie biedt ruimte op de weg
 • Auto’s van over de grens geliefd

Nieuwe sloopregeling met premies tot 1.000 euro

Wie zijn personenauto inlevert en een nieuwer en schoner exemplaar aanschaft, kan op een slooppremie rekenen van 750 of 1.000 euro. Voor oude bestelauto’s geldt een premie van 1.000 of 1.750 euro. Milieuminister Cramer en de autobranche zijn het eens geworden over zo’n sloopregeling. De minister had het over een ‘schoneluchtpremie’ omdat de nadruk ligt op het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstof en stikstofoxiden. De overheidsbijdrage is 65 miljoen euro. De autobranche draagt 20 tot 30 miljoen euro bij.

De slooppremieregeling gaat zo snel mogelijk van start en eindigt als het budget op is. Meer informatie vindt u op de nieuwe website www.nationalesloopregeling.nl. Voor personenauto’s op benzine van vóór 1990 bedraagt de premie 750 euro, voor wagens uit de bouwjaren 1990 tot en met 1995 geldt een premie van 1.000 euro. Dieselauto’s van voor 2000 leveren ook 1.000 euro op. Bestelauto’s brengen afhankelijk van het gewicht tot 1.750 euro op.

Vrouw zoekt man…  met dure auto

Vrouwen vallen op mannen met dure auto's. Dat concludeert professor Dunn van de Universiteit van Wales op basis van een uitgevoerd experiment. De onderzoeksgroep van Dunn toonde jonge vrouwen telkens twee foto’s van dezelfde man, maar in verschillende auto’s gezeten.

Alle vrouwen kozen steeds voor de foto van de man in een glanzende Bentley. Geen enkele vrouw selecteerde de foto van dezelfde man in een verouderde Ford Fiesta. Dunn verklaart de uitslag in evolutionaire termen. Vrouwen hechten nog steeds aan rijkdom en status omdat een rijke partner goede kansen betekent voor het nageslacht. Volgens hem geldt dat ook voor succesvolle, rijke vrouwen. Bezitters van een oude(re) auto hoeven overigens niet te treuren. Zij houden geld over om een vrouw op een andere manier te imponeren.

Alcoholslot vanaf 2010

Het alcoholslot wordt vanaf volgend jaar ingevoerd. Het kabinet heeft dit besloten om het aantal verkeersdoden terug te dringen. Het kabinet wil een alcoholslot op auto’s van veroordeelde bestuurders die met meer dan 1,3 promille alcohol in hun bloed achter het stuur zaten. Het slot werkt als een startonderbreker. De bestuurder moet eerst blazen en alleen bij een alcoholpromillage onder de 0,2 start de auto. Ook gedurende de rit moet de automobilist nog meerdere keren blazen. Naar schatting vallen jaarlijks zo’n 200 verkeersdoden waarbij alcohol in het spel is.

Flitscontroles vooral op A2, A1 en A3

Bent u een stevige rijder? Dan maakt u vooral in de Randstad en op de A1, A2 en A3 de grootste kans om geflitst te worden. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) staat namelijk vaak op die locaties met mobiele flitsers.

RTL Nieuws heeft bij het KLPD informatie opgevraagd over alle flitslocaties waar de politie vorig jaar controleerde. Het gaat om gegevens van 3.300 snelheidscontroles met mobiele flitsapparatuur. Daaruit ontstaat het beeld dat de KLPD regelmatig op dezelfde locaties controleert. Dat het KLPD regelmatig op dezelfde plek controleert, heeft te maken met de bereikbaarheid van de locatie en de mogelijkheid om de camera goed te kunnen verbergen. Er zijn ook trajecten waar de KLPD in het geheel niet controleerde, zoals de A58 door Zeeland. Het ‘bewakingsgebied’ van het politiekorps omvat vooral de ‘hoofdtransportassen’ en de Randstad.

De meeste snelheidsovertredingen zijn gemeten op de A2. Op deze snelweg van Amsterdam naar Maastricht werden 240.000 automobilisten bekeurd voor te hard rijden. Langs de A1, van Amsterdam naar Duitsland, werden 200.000 boetes uitgeschreven. Op de A3, van Den Haag richting Duitsland, werden 120.000 bestuurders betrapt op te hard rijden. Van de 20 miljoen auto’s die de mobiele radar van de KPLD in 2008 passeerden, werden anderhalf miljoen weggebruikers (7,5 procent) betrapt op te hard rijden.

Meer motorrijtuigenbelasting naar provincies

Provincies verwachten in 2009 bijna 1,4 miljard euro te ontvangen uit de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Volgens het CBS is dat 6,7 procent meer dan in 2007. De motorrijtuigenbelasting stijgt het meest in Noord-Holland (13,5 procent) en het minst (2,4 procent) in Gelderland. Maar Noord-Holland heeft nog wel het laagste tarief: 67,9 opcenten, aldus het CBS.

Diesel loont pas vanaf 45.000 km

Rijden op diesel is nauwelijks nog voordeliger dan benzine. Het omslagpunt waarop diesel goedkoper is dan benzine ligt op zo’n 45.000 km per jaar. Dit schrijft De Telegraaf na een analyse van 27 courante automodellen. In 2007 was het prijsverschil tussen diesel en benzine nog 0,44. Nu is dat slechts 0,20. Begin 2008 lag het omslagpunt nog op 27.000 km per jaar. Nu moeten de meeste auto’s meer dan 45.000 km afleggen om met diesel voordeliger uit te zijn.

Naast de brandstofkosten bepaalt ook de aanschafprijs het omslagpunt. Een diesel is namelijk gemiddeld 2.500 tot 4.500 euro duurder dan de benzine-uitvoering. Bovendien is een diesel duurder in de verzekeringspremie. Tenslotte is de markt van tweedehands dieselauto’s ingestort waardoor je voor een diesel minder terugkrijgt dan in het verleden. Ook dat is van invloed op het omslagpunt.

Leasefraudeurs vaker beboet

In 2008 heeft de Belastingdienst 3 keer zo veel boetes en naheffingen opgelegd aan leasefraudeurs dan een jaar eerder. Staatssecretaris De Jager wil dat de Belastingdienst de controles verder opvoert. In 2008 tekenden 240.000 leaserijders een verklaring dat zij deze niet voor privé-doeleinden gebruiken. Wie met een auto van de zaak minder dan 500 km rijdt, hoeft geen bijtelling te betalen op het loon. Die bijtelling is 14 tot 25 procent.

Uit een controle blijkt dat 40 procent fraudeert. Zij gebruiken de auto toch voor privé-doeleinden. Dat maakt de Belastingdienst op uit de dossiers die over deze auto’s zijn aangelegd met behulp van scanauto’s en bestanden van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Wie betrapt wordt, krijgt naast een naheffing ook nog een boete.

Amsterdam wil elektrisch verkeer

Amsterdam wil dat in 2040 alle verkeer binnen haar stadsgrenzen elektrisch is. Daarvoor wordt een stimuleringsplan opgestart. Voor overstappers zijn er diverse voordelen te behalen. De hoofdstad wil een landelijke voortrekkersrol op zich nemen. Nog voor de zomer moet het eerste publiek toegankelijke oplaadpunt beschikbaar zijn om accu’s bij te laden. Binnen 2 jaar moeten er 200 oplaadpunten zijn.

De gemeente gaat ervan uit dat binnen 3 jaar 200 voertuigen in de stad geheel elektrisch zijn. Over 6 jaar moet dat aantal opgelopen zijn tot 10.000 stuks, in 2020 gaat het om 40.000 exemplaren en over 30 jaar moeten alle 200.000 voertuigen elektrisch zijn. Om bezitters nu al te stimuleren elektrisch te gaan rijden, komen ze in aanmerking voor verschillende voordeeltjes. Zo wordt het makkelijker een parkeervergunning te krijgen voor een elektrische auto, komen er speciale parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen en profiteren deze ook van lagere parkeertarieven.

Om het goede voorbeeld te geven, worden alle wagens van de gemeentelijke diensten en stadsdelen uiteindelijk vervangen door elektrische voertuigen. Ook rijden er vanaf mei Britse taxi’s op elektriciteit rondt en gaan autodeelorganisaties elektrische voertuigen aanschaffen. Verder zoekt de gemeente samenwerking met organisaties als Leaseplan, Rabobank, TNT en Nuon.

Langer rijden op 1 tank?

Shell zet vanaf 10 april een zuiniger brandstof in de markt: de nieuwe FuelSave Euro 95 zal dan binnen een paar weken de huidige Euro 95 vervangen. Met de nieuwe benzine bespaart de consument tot een liter per tank, zegt het olieconcern. "De nieuwe benzine is efficiënter en zorgt ervoor dat de motor soepeler draait", aldus een woordvoerder. Als Shell zijn beloftes waarmaakt, betekent de nieuwe benzine een besparing van ruim 110 miljoen liter benzine per jaar.

Nederland was en is grijs

Nederlanders rijden het liefst in een grijze auto. Een blauwe of zwarte auto past ook nog binnen onze smaak. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Nederland telde vorig jaar 7,4 miljoen auto’s. Ruim 2 miljoen daarvan zijn grijs, gevolgd door 1,6 miljoen blauwe en 1,3 miljoen zwarte voertuigen. Rode, groene of witte auto’s verdwijnen rap uit het verkeersbeeld. Bezitters van kleurrijke auto’s blijken ook veelal een liefde voor oudere auto’s te hebben. De drie meest voorkomende kleuren bij oldtimers zijn rood, groen en blauw.

Recessie biedt ruimte op de weg

In maart was het op de Nederlandse wegen flink rustiger dan in dezelfde periode vorig jaar. De zogeheten filedruk is bijna 33 procent afgenomen. Onder filedruk wordt verstaan de lengte maal de duur van de files. De belangrijkste oorzaak van de afname is de verslechterde economische situatie. Maar ook regende het minder dan vorig jaar maart. Sinds januari is de filedruk met 18 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

Auto's van over de grens geliefd

De import van nieuwe en jong gebruikte tweedehands auto’s neemt fors toe. Vorig jaar haalden 95.000 Nederlanders hun auto uit het buitenland. Het gaat vooral om lichte bedrijfsauto’s en auto’s met veel accessoires. Ondanks de bpm, die de importeur bij de douane moet afrekenen, kan het vaak toch voordeliger zijn een auto te importeren.

Het meest geliefde importland is Duitsland en de populairste auto’s zijn de BMW X5, de Mercedes E- en M-Klasse. Daarnaast zijn ook de Volkswagen Golf R32 en GTI zeer gewild.