Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Nieuwsbrief augustus 2010

Netpolis nieuwsbrief augustus 2010

Maandelijks ontvangt u de nieuwsbrief van Netpolis met nieuws en tips voor uw financiële zekerheid.  Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, dan kunt u zich eenvoudig afmelden via de link onderaan deze e-mail.

In deze nieuwsbrief:

  • Aantal boetes bij werkzaamheden verdrievoudigd
  • Auto's zonder bestuurder en auto's voor blinden
  • Kleine bestuurders kwetsbaarder bij auto-ongeval
  • Weer meer autodiefstal
  • Europese autoverkopen in juni opnieuw lager
  • Opmerkelijk rijgedrag
  • De parkeersmoezen top 5
  • Autodieven houden niet van roze

Aantal boetes bij werkzaamheden verdrievoudigd

Het aantal verkeersboetes dat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de regionale politie heeft uitgedeeld voor te hard rijden bij wegwerkzaamheden is nu al drie keer zo hoog als in heel 2009. Vorig jaar bekeurde de KLPD ruim 8.500 bestuurders voor te snel rijden bij wegwerkzaamheden. Dit jaar staat de teller al op ruim 28.500.

Flitsen bij werkzaamheden is lucratief omdat de boetes dertig procent hoger liggen dan bij ‘normale’ overtredingen. Onlangs slingerde een regionaal politiekorps 5.000 van de 8.000 automobilisten op de A1 op de bon. Dat kwam de politie op kritiek van de ANWB te staan, die vindt dat de controles te weinig met veiligheid te maken hebben en des te meer met het spekken van de staatskas.

Auto's zonder bestuurder en auto's voor blinden

Twee elektrisch aangedreven bestelautootjes zijn vanuit de Italiaanse stad Parma vertrokken voor een tocht van 13.000 kilometer naar het Chinese Sjanghai. Bijzonder is dat de auto’s geheel zelfstandig rijden, zonder bestuurder. De auto’s zijn voorzien van allerlei camera’s, lasers en GPS-systemen. Het voorste voertuig rijdt geheel zelfstandig, maar in gebieden waar geen kaarten beschikbaar zijn, zoals delen van Rusland, neemt een inzittende de navigatie handmatig over. Die informatie wordt naar het tweede busje verzonden zodat deze zonder hulp van een bestuurder zijn weg kan vervolgen. De auto’s moet op 28 oktober aan in Sjanghai aankomen.

In Amerika sleutelen onderzoekers aan een auto die zelfstandig gereden wordt door een blinde chauffeur. De eerste auto voor blinden, een aangepaste Ford Escape, zal eind 2011 al in productie kunnen gaan. De auto voor blinde bestuurders zit vol met zogenaamde ‘non-visual interfaces’, technologie die op andere dan visuele manieren de autorijder informatie laat uitwisselen met het voertuig en de omgeving. Daarnaast draagt de bestuurder speciale kleding zoals de GripDrive, een handschoen met vibrerende knokkels die de bestuurder laten weten waar en wanneer af te slaan.

Kleine bestuurders kwetsbaarder bij auto-ongeval

Kleine mensen lopen bij een auto-ongeval meer kans op zwaar letsel dan lange mensen. Die conclusie trekt het Duitse verbond van verzekeraars. De kans dat kleine bestuurders meer letsel oplopen bij een aanrijding is groot. Ze zijn kwetsbaarder bij een ongeluk omdat ze dichter op het stuur en dashboard zitten dan lange mensen. Hierdoor is de impact veel groter.

De Duitse bond van verzekeraars zegt dat de klap voor kleine mensen tot wel vijf keer zo groot kan zijn dan voor bestuurders met een gemiddelde lengte. De verzekeraars roepen autofabrikanten op om meer rekening te houden met kleine bestuurders. Dit kunnen ze doen door niet alleen de stoel en het stuur verstelbaar te maken maar ook de pedalen, zodat minder lange mensen niet meer gedwongen zijn om de bestuurdersstoel helemaal naar voren te schuiven.

Weer meer autodiefstal

Het aantal autodiefstallen is in de eerste helft van 2010 gestegen met bijna 7 procent. Vooral jonge auto’s worden ontvreemd. In het eerste half jaar van 2010 zijn er 5.862 auto’s gestolen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigciminaliteit (AVc). De diefstal van Toyota’s, Volvo’s en Volkswagens van 0 tot 4 jaar oud steeg met 50 tot 75 procent.

Duitse auto zijn erg populair. De kans dat een auto wordt gestolen ligt nu op 7 op 10.000. Bij een Volkswagen en Audi is die kans echter 17 op 10.000 en bij een BMW, Mercedes en Seat is de diefstalkans 10 op 10.000. De toename van het aantal autodiefstallen begon eind 2009. Van alle jonge gestolen auto’s wordt 35 procent teruggevonden, voor oudere auto’s is dat 60 procent.

Europese autoverkopen in juni opnieuw lager

De autoverkopen in Europa zijn in juni met ruim 6 procent gedaald tot bijna 1,4 miljoen nieuwe auto’s. Daarmee houdt de ingezette daling van de Europese autoverkopen aan. Het zijn vooral Duitsland en Italië waar minder auto’s werden verkocht. Maar ook in Bulgarije, Griekenland, Hongarije en Slowakije werden veel minder auto’s verkocht. Nederland doet het met een stijging van 44 procent goed.

Hoewel de thuismarkt slecht is, scoren de Duitse merken nog steeds goed. BMW is met een stijging van 9,4 procent zelfs een van de grootste winnaars in juni. Ook Land Rover, Nissan, Volvo en Opel verkochten goed. De grootste verliezers zijn Lancia, Suzuki, Chrysler, Fiat en Ford. Volkswagen is in juni het best verkochte merk, maar verliest wel wat marktaandeel. Renault, Opel, Ford en Peugeot maken de top 5 in juni vol.

In Nederland stegen de autoverkopen in juni met 44 procent ten opzichte van juni 2009. Over het eerste halfjaar van 2010 werd er 22 procent meer nieuwe auto’s verkocht. Vooral kleine modellen doen het goed. De Peugeot 107 is net als in mei de meest verkochte auto, gevolgd door de Renault Twingo. Ook de Ford Ka, Volkswagen Polo en de Fiat Panda verkochten goed.

Opmerkelijk rijgedrag

Een 46-jarige dronken automobilist uit Nijverdal heeft bij een benzinestation op de Schipholweg in Haarlem benzine in zijn onderbroek getankt. De man probeerde bij het tankstation een jerrycan te vullen met benzine, maar slaagde er niet in. Hij goot de brandstof daarentegen in zijn slip. Een getuige waarschuwde de politie. De man bleek bijna drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol op te hebben. Zijn rijbewijs is ingevorderd en de man moest mee haar het bureau.

Een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel is op één dag tweemaal dronken achter het stuur vandaan gehaald. Hij is door de politie Rotterdam-Rijnmond aangehouden omdat hij met zijn auto slingerde over de Kruiskade in Rotterdam. Hij bleek acht keer te veel te hebben gedronken voor een beginnend bestuurder. De man moest zijn rijbewijs inleveren en zich door iemand anders naar huis laten rijden. De politie vertrouwde er niet op dat dat zou gebeuren en reed naar het huis van de verdachte, waar zij nog net zagen hoe de 22-jarige man de auto in de straat parkeerde. Hij mocht mee naar het politiebureau.

De politie heeft tijdens een verkeerscontrole in het Zuid-Limburgse dorpje Mheer het rijbewijs in beslag genomen van een 45-jarige Belg die met 161 km per uur het dorp in kwam rijden waar maximaal 80 km per uur is toegestaan. De officier van justitie bepaalt welke straf de man zal krijgen.

De politie heeft bij Borger in Drente een motorrijder van de weg gehaald die 204 kilometer per uur reed op een weg waar 80 kilometer per uur is toegestaan. De man moest zijn rijbewijs inleveren en zijn motor werd in beslag genomen.

Een 43-jarige bestuurster schrok zo hevig van de aanwezigheid van een spin in haar auto dat ze haar auto in de berm stuurde, tweemaal over de kop sloeg en aan de overzijde van de weg in de andere berm tot stilstand kwam. Het ongeval vond plaats in Brielle bij Rotterdam. De vrouw en haar twee kinderen konden zonder verwondingen uitstappen.

De parkeersmoezen top 5

De parkeerorganisatie ParkeerService houdt bij welke smoezen parkeerders gebruiken om niet te hoeven betalen. Darauit is een top 5 gerold. Op 1 staat de smoes van mensen die zeggen dat ze al betaald hebben. Op plek 2 staan mensen die verklaren alleen grote biljetten bij zich te hebben.

Iets minder mensen zeggen dat ze enorme haast hebben of dat een parkeerautomaat niet functioneert. Op de 4de plaats staan parkeerders die zeggen een familielid te hebben dat in het ziekenhuis ligt of een operatie moet ondergaan waardoor de parkeerder snel weg moest en geen tijd had om te betalen. Op de laatste plek staat het excuus dat het abonnement van de parkeergarage al is betaald, maar dat dat nog niet is verwerkt.

Autodieven houden niet van roze

Autodieven hebben geen enkele belangstelling voor een roze auto. Ook oranje en gele exemplaren laten ze liever staan. Een nogal afwijkende lakkleur werkt net zo goed als een kostbaar anti-diefstalsysteem, aldus onderzoeker Ben Vollaard van de Universiteit van Tilburg. Hij onderzoekt de economie van het criminaliteitsbeleid.

Autodieven denken na over de verkoopbaarheid van het door hen te stelen voertuig, stelt Vollaard. Om die reden worden rode auto's ook veel minder vaak gestolen dan tien jaar geleden. In de jaren negentig was rood namelijk een populaire kleur voor een auto, maar nu zijn rode en groene wagens helemaal uit. Blauwe en zilvergrijze auto's worden het meest gestolen. Het risico om die kwijt te raken is bijna 40 procent hoger dan alle andere kleuren.

Vollaard heeft de diefstalcijfers van de 15 populairste automerken van 2004 tot 2009 onderzocht. In die groep zaten 109 roze auto’s en daarvan is er niet één gestolen. Zwarte auto’s werden vaak gestolen, maar dat bleken ook meestal wagens van de duurste merken te zijn, wat volgens Vollaard eveneens een reden voor diefstal is.

De onderzoeker stelt dat auto’s bijna nooit meer meegenomen worden voor joyriding omdat elektronische beveiligingsmaatregelen dat onaantrekkelijk hebben gemaakt. Autodieven verkopen hun gestolen auto’s zo snel mogelijk door. Autohandelaren bevestigen dat een populaire kleur een auto wel 1000 euro meer waard maakt dan een oranje of geel exemplaar.