Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Nieuwsbrief februari 2010 | Peilingen over kilometerheffing

Netpolis nieuwsbrief februari 2010

Maandelijks ontvangt u de nieuwsbrief van Netpolis met nieuws en tips voor uw financiële zekerheid.  Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, dan kunt u zich eenvoudig afmelden via de link onderaan deze e-mail.

In deze nieuwsbrief:

  • Peilingen over kilometerheffing
  • Occasionrijders verenigen zich
  • 12 miljoen bonnen
  • Europese autoverkopen 2009
  • Spyker neemt Saab over
  • Autobezit 65-plussers stijgt
  • Best verkochte merk 2009
  • Toename aantal scooters
  • Minder files in 2009

Peilingen over kilometerheffing

De online ledenraadpleging van de ANWB over de kilometerheffing wordt misschien later gevolgd door nog een peiling waarbij bezoekers alleen kunnen aangeven of ze voor of tegen de kilometerheffing zijn. De eerste meting is tot half februari in de lucht.

Overigens is de ledenraadpleging niet alleen voorbehouden tot leden, maar staat open voor alle Nederlanders. Zij kunnen een groot aantal vragen beantwoorden die verband houden met verschillende facetten van de kilometerheffing. Het invullen kost 15 tot 20 minuten. In de eerste wek hebben zo’n 250.000 mensen de enquête ingevuld. De Telegraaf heeft een eigen peiling gehouden. Daar konden de lezers wel aangeven of ze voor of tegen de kilometerheffing waren. Van de deelnemers heeft 89 procent tegen gestemd.

De peilingen zullen het wetsvoorstel Kilometerprijs niet onderuithalen, maar zullen wel gewicht in de schaal leggen. Minister Eurlings van Verkeer heeft aangegeven dat zijn wet wel draagvlak onder de bevolking moet hebben. De minister kan rekenen op een grote meerderheid in de Tweede Kamer. Hij vreest echter dat bij onvoldoende draagvlak het wetsvoorstel nog voor invoering zal sneuvelen.

Occasionrijders verenigen zich

Een groep autorijders met zorgen over het regeringsbeleid heeft de Vereniging Autobelangen opgericht. Daarmee willen zij opkomen voor de belangen van bezitters van occasions. Een van de oprichters, Wouter van Embden, was ook een van de initiatiefnemers van de actie omtrent de fiscale bijtelling van youngtimers. Die lobby was succesvol en resulteerde in een aanpassing in het voordeel van de zakelijke rijders van youngtimers.

Autobelangen richt zich specifiek op bezitters van occasions. Volgens de vereniging kunnen deze mensen zich vaak geen nieuwe auto veroorloven en grijpen ze naast de voordelen van kabinetsmaatregelen. Zij worden in toenemende mate door de overheid financieel aangepakt”, aldus Van Embden. Uiteindelijk hoopt de vereniging tienduizend leden te organiseren. Dat kunnen particulieren zijn maar ook zakelijke rijders.

12 miljoen bonnen

In 2009 werden in totaal 11,8 miljoen bekeuringen voor verkeersovertredingen uitgeschreven. Dat is ongeveer gelijk aan het jaar ervoor toen er 11,6 miljoen bonnen werden uitgeschreven. Wel nam het aantal staandehoudingen door de politie toe.

Het Team Verkeer van het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar flink meer boetes uitgeschreven voor ‘handheld’ bellen (25.000 extra bonnen), door rood licht rijden (20.000 extra bonnen) en het niet dragen van veiligheidsgordels (28.000 extra bonnen). Het aantal staandehoudingen van verkeersdeelnemers is vorig jaar gestegen met ruim 200.000 tot 1.319.614.

Het aantal bekeurde snelheidsovertredingen daalde in 2009. Het aantal bekeuringen door flitscontrole lag 358.000 stuks lager dan in 2008. Dat komt echter mede doordat een aantal van trajectcontrolesystemen door onderhoud (deels) hebben uitgestaan. Gemeenten hebben ruim 41.000 bekeuringen meer uitgeschreven dan in het jaar ervoor. Het gaat daarbij om bonnen voor fout parkeren.

Europese autoverkopen 2009

De autoverkopen in Europa zijn in 2009 met 1,6 procent gedaald ten opzichte van 2008. Volkswagen blijft – nipt – het grootste merk op de Europese markt. Dat meldt brancheorganisatie Acea. Duitsland blijft de grootste markt van Europa met 3,8 miljoen verkochte auto’s. De autoverkopen stegen daar, mede dankzij de sloopregeling, met 23 procent.

Frankrijk is de tweede markt van Europa en zag het aantal verkochte auto’s met 11 procent stijgen tot 2,26 miljoen. In Italië bleef de markt stabiel met 2,15 miljoen verkochte auto’s. In het economisch zwaar getroffen Letland daalde het aantal verkopen met 80 procent. Volkswagen is in 2009 het bestverkochte merk van Europa met een marktaandeel van 11,4 procent. Het Duitse merk wordt gevolgd door Ford, Renault, Opel en Fiat. De grootste stijgers waren Dacia Hyundai en Nissan. De grootste dalers waren Saab, Chrysler en Lexus.

Spyker neemt Saab over

Spyker neemt Saab over van General Motors. Het Nederlandse sportautomerk betaalt voor de overname 74 miljoen dollar, aangevuld met preferente aandelen ter waarde van 326 miljoen dollar. Zodra de aandeelhouders akkoord gaan met de overname verandert de naam in Saab Spyker Automobiles N.V. en wordt Saab een dochteronderneming van Spyker.

Spyker CEO Victor Muller verwacht Saab binnen een aantal jaar weer winstgevend te maken. Muller wil Saab z’n exclusieve karakter teruggeven. Hij denkt op deze manier vele klanten over de hele wereld terug te winnen voor het merk. Met een jaarverkoop van 100.000 auto’s komt Saab uit de rode cijfers.

Autobezit 65-plussers stijgt

Het aantal 65-plussers met een eigen auto is in de periode 2000 tot 2009 flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal 65-plussers met een eigen auto is sinds 2000 gestegen naar 1,1 miljoen, een toename van 46 procent. Onder 80-plussers is het autobezit zelfs verdubbeld. Senioren zijn overigens weinig op de weg te vinden. 80-plussers rijden gemiddeld slechts 5.200 kilometer per jaar. Dat is bijna de helft minder dan de leeftijdsgroep 65 tot 70 jaar. Ter vergelijking: 18 tot 65 jarigen rijden gemiddeld 12.900 kilometer per jaar.

Best verkochte merk 2009

Volkswagen was in 2009 het best verkochte automerk in Nederland, direct gevolgd door Toyota. Dat blijkt uit cijfers van Bovag en Rai. Volkswagen verkocht vorig jaar 38.182 auto’s, slechts 695 meer dan Toyota.

De twee worden gevolgd door Ford, Peugeot en Opel. Het beste verkochte model in 2009 is de Volkswagen Golf, gevolgd door de Toyota Aygo, Ford Fiesta, Peugeot 107 en de Ford Focus. In totaal werden er 387.699 nieuwe auto’s op kenteken gezet in 2009, een daling van 22,4 procent ten opzichte van 2008.

Toename aantal scooters

Het bezit van brom- en snorfietsen, en dan vooral de scooters, is de afgelopen jaren fors toegenomen onder mensen van 18 jaar en ouder. Onder 16- en 17-jarigen nam het bezit juist af. Dat meldt het CBS. Toch hebben jongeren nog steeds het vaakst een brom- of snorfiets en maken ze er ook het meest intensief gebruik van. Het aantal brommobielen, brom- en snorfietsen groeide tussen 2007 en 2009 met maar liefst 22 procent.

In de doelgroep 18 tot 20 jaar steeg het brommobiel-, brom- en snorfietsbezit de afgelopen twee jaar van 9 procent tot 11 procent, onder 20- tot 40-jarigen steeg het bezit van 4 procent tot ruim 5. Van de 40- tot 60-jarigen in Nederland had vorig jaar bijna 8 procent zo’n voertuig, tegen ruim 6 procent twee jaar eerder.

Minder files in 2009

De economische crisis en goede weeromstandigheden hebben in 2009 geleid tot minder files op de Nederlandse wegen. De totale filezwaarte nam af met 14 procent in vergelijking met 2008. Filezwaarte is de lengte van de file maal de duur. Dit meldt de ANWB.

De afname van de filezwaarte is vooral zichtbaar tijdens de spits. In de ochtendspits daalde deze met 19 procent en in de avondspits met 15 procent. Overdag daalde de filezwaarte met 8 procent. Tijdens de weekeinden stonden automobilisten juist weer veel vaker in de file. Dat kwam mede door het groot onderhoud aan de wegen.

De drukste file van vorig jaar werd genoteerd op donderdag 17 december. Die dag stond er 670 kilometer aan file. In de fileknelpunten top tien staat de A2 Utrecht-Den Bosch bij Waardenburg-Kerkdriel op nummer één.