Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Netpolis nieuwsbrief januari 2007

Netpolis nieuwsbrief januari 2007

Maandelijks ontvangt u de nieuwsbrief van Netpolis met nieuws en tips voor uw financiële zekerheid.  Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, dan kunt u zich eenvoudig afmelden via de link onderaan deze e-mail.

In deze nieuwsbrief:

 • Avondspits in november erg druk
 • Autoverkoop november
 • Streeploos schoon met flatblade ruitenwisser
 • Sneeuwhoes als alternatief voor sneeuwketting
 • Cadeaubon tegen verkeersboetes
 • Meer ongelukken door verkeerd gebruik autobanden
 • Meer meldingen benzinediefstallen
 • Beter huwelijk met navigatiesysteem
 • Europarlement stemt in met EU-rijbewijs
 • Duitse autosnelwegen blijven gratis
 • In veel auto’s is kans op whiplash groot
 • Ruim tweederde auto’s vertoont gebreken

Avondspits in november erg druk

De avondspitsen in november waren erg druk. De drukste avondspits was op 16 november, met een lengte van 529 kilometer. Dat meldt de ANWB. De filedruk steeg met vijftien procent ten opzichte van vorig jaar november. De belangrijkste oorzaak van de stijging was dat er meer avonden waren waarop het regende.

November was wat avondspitsen betreft tot nu toe de drukste maand van het jaar, gevolgd door oktober en maart. De filedruk in de ochtendspitsen viel in november lager uit. Die daalde door minder regen met dertig procent ten opzichte van vorig jaar. Op 13 november was er wel een extreem drukke spits met 600 kilometer file.

Autoverkoop november

In november zijn 35.062 nieuwe personenauto’s verkocht. Dat is 6 procent meer dan in november 2005. Tot dusver plust de autoverkoop dit jaar drie procent meer dan vorig jaar.

Top 5 best verkochte merken in november 2006:
1. Opel (3.702)
2. Ford (3.310)
3. Volkswagen (3.263)
4. Peugeot (2.773)
5. Toyota (2.405)

Top 5 best verkochte model in november 2006:
1. Opel Corsa (1.022)
2. Volkswagen Golf (968)
3. Peugeot 207 (931)
4. Ford Focus (896)
5. Opel Astra (894)

Streeploos schoon met flatblade ruitenwisser

Flatblade ruitenwissers winnen sterk aan populariteit. Ze vegen de voorruit beter schoon en functioneren optimaal onder alle weersomstandigheden. De flatblade ruitenwisser is qua vorm nauwkeurig aangepast op de bolling van de voorruit en heeft een geïntegreerde bladveer. Door het ontbreken van een frame heeft de wisser geen last van sneeuw. Kenmerkend is de gelijkmatige druk op de voorruit, die het wisresultaat sterk verbetert.

De ACDelco flatblades passen niet alleen op auto’s die af-fabriek met dit moderne type ruitenwisser zijn uitgerust, maar kunnen ook op conventionele wisserarmen worden gemonteerd. ACDelco-importeur EMWE verwacht dat de flatblade ruitenwisser op termijn de traditionele wisser geheel gaat vervangen.

Sneeuwhoes als alternatief voor sneeuwketting

Het aanbrengen van sneeuwkettingen is voor veel automobilisten een lastig karwei. De sneeuwhoes blijkt een praktisch alternatief. Die zit in no-time om het wiel. Valma komt met de Siepa Fix&Go Xtrem sneeuwhoes die optimale tractie garandeert bij sneeuwval.

Bij de Xtrem sneeuwhoes is het loopvlak voorzien van een profilering, waardoor de grip niet onderdoet voor die van een sneeuwketting. De sneeuwhoes is verkrijgbaar voor wielen van 12 tot 19 inch. Ze zijn binnen twee minuten aan te brengen. Extra voordeel: lichtmetalen velgen kunnen door de hoes niet beschadigen en ook beïnvloeden ze de werking van ABS- en ESP-systemen niet.

Cadeaubon tegen verkeersboetes

Friese ondernemers hebben een cadeaubon gelanceerd waarmee automobilisten kleine verkeersboetes kunnen afrekenen. De bonnen zijn voorlopig alleen te koop via de webshop van het bedrijf. 

“Het idee is voortgekomen uit frustratie over boetes voor kleine overtredingen”, zegt Erik van der Waard, één van de initiatiefnemers van de bon. Het gaat om een bon die goed is voor het betalen van snelheidsboetes tot tien kilometer te hard. De hele procedure wordt via internet afgehandeld. De cadeaubon kan worden aangeschaft en degene die de boete wil laten betalen hoeft alleen het nummer van de bon en van de boete door te geven. Er zijn bonnen van 2,50 tot 10 euro. Het totaal van de bonnen moet gelijk zijn aan het boetebedrag, bijbetalen is niet mogelijk.

Meer ongelukken door verkeerd gebruik autobanden

Het aantal ongevallen op de Nederlandse autosnelwegen neemt sterk toe doordat veel mensen niet de juiste banden in het juiste jaargetijde gebruiken. Dat meldt de Verzekeraars Hulpdienst (VHD). Het aantal ongevallen zal dit jaar op ruim 35.000 uitkomen (2004: 31.950, 2005: 33.207). “Dat komt vooral doordat mensen niet de juiste banden in het juiste jaargetijde gebruiken”, aldus de VHD.

Opvallend is dat vrachtauto’s steeds meer stremmingen veroorzaken door ongevallen of door een
lekke band. 14 procent van de incidenten met vrachtauto’s is direct gerelateerd aan de conditie van de banden. Bij de VHD-meldkamer worden inmiddels zeven tot acht incidenten of ongevallen per dag gemeld waarbij een vrachtauto is betrokken. Het stijgend aantal vrachtauto-incidenten komt ook doordat steeds meer onervaren Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs zich op de Nederlandse wegen wagen en daarbij in de problemen raken. Uit de VHD-analyse blijkt verder dat 20 procent van alle aanrijdingen op het hoofdwegennet in de staart van files plaatsvindt. 19 procent van de files op het hoofdwegennet ontstaat na een ongeval.

De uitkomsten van de VHD-analyse lijkt een steun in de rug voor de pleitbezorgers van het verplichten van winterbanden, die bij lage temperaturen de remweg aanzienlijk bekorten. De VHD wil dat de winterbanden, in navolging van Duitsland, verplicht worden gesteld om zo het aantal ongevallen, de schadelast en het letsel terug te dringen.

Meer meldingen benzinediefstallen

Het aantal meldingen van benzinediefstallen is de afgelopen maand sterk gestegen. Dit meldt het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie. Sinds september kunnen gedupeerde pomphouders diefstallen melden op een speciale website. In de eerste twee maanden werden 300 gevallen van benzinediefstal gemeld. Een maand later staat de teller al op 782.

Beter huwelijk met navigatiesysteem

Maakt u liever geen ruzie met uw partner, verruil dan de wegenkaart onmiddellijk voor een navigatiecomputer. Die lering valt te trekken uit een onderzoek van Mio Technology naar het gebruik van navigatie en wegenkaart.

Opvallend is dat ons land het hoogste aantal GPS-gebruikers kent, namelijk 39%, gevolgd door België (33%), Denemarken (32%) en Italië (31%). Ook bijzonder: in Zweden en Noorwegen wordt de navigatiecomputer meer op de boot en voor het wandelen gebruikt dan in de auto.

Van de ondervraagde ‘stelletjes’ ruziet 62% minder vaak tijdens de autorit, dankzij de aanschaf van een navigatiesysteem. Automobilisten zonder navigatiesysteem hebben vaker onenigheid (24%). In de Zuidelijke landen blijft het geruzie vaak niet bij een woordenwisseling, zo bleek uit het Mio-onderzoek. Uit de auto stappen, het ruïneren van de trip en de hele dag niets tegen elkaar zeggen komt met regelmaat voor onder Spanjaarden, Italianen en Fransen.

Europarlement stemt in met EU-rijbewijs

Rijbewijzen krijgen in alle EU-landen definitief hetzelfde model. Het Europees Parlement heeft ingestemd met een compromis hierover van de gezamenlijke EU-landen. Het bewijs krijgt de vorm van een roze creditcardje. Het eenheidsmodel vervangt de komende twintig jaar de huidige 111 verschillende modellen die in de EU in omloop zijn. Dat moet fraude voorkomen. In Nederland is het model rijbewijs al in oktober ingevoerd.

Duitse autosnelwegen blijven gratis

Voor personenauto’s blijven de Duitse autosnelwegen vooralsnog gratis. De Duitse minister van Verkeer voelt niets voor de invoering van een speciaal vignet, zoals in Oostenrijk of Zwitserland. Hij wijst ook het heffen van tol af.


De bewindsman reageerde op een voorstel van regeringspartij CSU die pleiten voor de invoering van een tolvignet voor 120 euro per jaar. De CSU wil tegelijkertijd de accijns op autobrandstoffen verlagen. Op die manier zouden Duitse pomphouders minder te lijden hebben van de lagere brandstofprijzen in de buurlanden (het zogenoemde tanktoerisme).

De Verkeersminister is uiterst tevreden over de tolheffing voor binnen- en buitenlands vrachtverkeer. De opbrengst overtreft de verwachtingen, meldde hij. Volgens de minister werkt het systeem sinds de invoering op 1 januari 2005 gesmeerd en zonder technische problemen.

In veel auto’s is kans op whiplash groot

In relatief veel autostoelen is de kans op een whiplash groot. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB en ADAC. Twee van de 28 geteste stoelen waren slecht, negen matig. Vooral in de Volkswagen Fox en BMW 5-serie is het risico op een ernstig nekletsel bij een botsing van achterop groot. In een Volvo of Saab is de kans op letsel van de halswervels het kleinst door de goede constructie van de stoelen en hoofdsteunen.

Voor de test werden op een crashbaan drie verschillende achteropbotsingen nagebootst. De stoelen waren hiervoor op een slede gemonteerd. In de teststoel zat een dummy met een groot aantal instrumenten die de krachten en versnellingen in de halsstreek registreerden. Grote bewegingen van hoofd en bovenlichaam ten opzichte van elkaar duiden op een slechte bescherming tegen een whiplash.

Ruim tweederde auto’s vertoont gebreken

Het lijkt droevig gesteld met het onderhoud van auto’s in Nederland. Ruim tweederde van de voertuigen vertoont een of meer gebreken. Dat concluderen brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging op basis van een onderzoek. Bij bijna de helft van de onderzochte personenauto’s bleek de remvloeistof te veel water te bevatten. Dit was meteen de meest voorkomende technische tekortkoming. Daarna volgden onjuiste afstelling van de koplampen (bijna 30 procent) en een verkeerd oliepeil (een op de vijf auto's).