Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Nieuwsbrief januari 2011

Netpolis nieuwsbrief januari 2011

Maandelijks ontvangt u de nieuwsbrief van Netpolis met nieuws en tips voor uw financiële zekerheid.  Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, dan kunt u zich eenvoudig afmelden via de link onderaan deze e-mail.

In deze nieuwsbrief:

  • Record aantal auto's teruggeroepen
  • Herstel autoverkopen Europa
  • Strengere regels voor beginnende bestuurders
  • Zwart en grijs domineren de weg
  • Eerste waterstoftankstation in Nederland
  • Proef maximum snelheid
  • Benzine weer duurder
  • Meer files
  • Meer APK-boetes
  • Hoge boetes voor bevroren ruiten

Record aantal auto's teruggeroepen

In 2010 werden ruim 300.000 auto’s teruggeroepen in Nederland wegens defecten. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2008. Steeds vaker moeten autofabrikanten hun nieuwe modellen terugroepen. Vooral Toyota had de nodige problemen en moest wereldwijd miljoenen auto’s terugroepen. In Nederland ging het om bijna 65.000 exemplaren, plus nog 1.700 auto’s van zustermerk Lexus.

De forse stijging wordt veroorzaakt door de hoge druk op de toeleveranciers waardoor er meer productiefouten voorkomen. Ook de steeds ingewikkeldere elektronica en kortere ontwikkelingsperiode zijn debet aan de stijging. Het werkelijke aantal teruggroepen auto’s ligt hoger dan de opgegeven 300.000. Het is namelijk niet verplicht om terugroepacties openbaar te maken zolang er geen direct gevaar is voor de veiligheid. Zo zijn er geen cijfers bekend van de Volkswagen Groep en ook Citroën, Peugeot en Renault doen geen mededelingen over het aantal teruggeroepen auto’s.

Herstel autoverkopen Europa

In november werden ruim 1,1 miljoen auto’s verkocht in Europa. Dat is 6,5 procent minder dan in november 2009. In de loop van 2010 stortte de verkoop van auto’s in, maar aan de daling lijkt nu een einde te komen. In alle grote autolanden daalden de verkopen. De grootste automarkt, Duitsland, kromp met 6,5 procent; in Frankrijk daalde de verkoop met ruim 10 procent en in Italië zelfs met 21 procent. Nederland was in 2010 een van de best presterende landen.

Grote dalers zijn Volkswagen, Renault, Citroën, Ford 15 procent, Toyota en Fiat. Groei was er voor Mitsubishi, Alfa Romeo en BMW. Voor heel 2010 daalde de autoverkoop in Europa met 5 procent. Volkswagen blijft met een marktaandeel van 11 procent marktleider. De autoverkopen in Nederland zijn in november met 38 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Er werden 37.750 nieuwe auto’s verkocht. Over heel 2010 bedraagt de stijging 25 procent. Het zijn vooral de kleine modellen die profiteren.

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de autoverkopen in Nederland dit jaar opnieuw toenemen tot zo’n 500.000. Dat is iets meer dan in 2010. De groeicijfers zijn vooral te danken aan het gunstige belastingregime bij aanschaf van schone auto’s. Voor Europa verwacht de ING pas in het tweede kwartaal van 2011 weer een groei in het aantal verkopen.

Strengere regels voor beginnende bestuurders

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil de regels voor beginnende bestuurders strenger maken. Zij steunt een voorstel van de PvdA en het CDA om beginnende bestuurders na twee zware overtredingen hun rijbewijs af te pakken. Nu wordt het rijbewijs ingenomen na drie overtredingen in de eerste vijf jaar na het behalen van het rijbewijs. In het voorstel wordt ook ‘huftergedrag’ als bumperkleven en rijden over de vluchtstrook gezien als een zware overtreding.

De minister gaat de komende tijd bekijken welke overtredingen de bestuurders een punt gaan kosten. Nu zijn dat alleen: bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 km/u en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden. Rijden onder invloed wordt nu (nog) niet bestraft met het inleveren van een punt.

Zwart en grijs domineren de weg

Zwart en grijs zijn veruit de twee meest populaire autokleuren in Europa. Dat blijkt uit een analyse van lakfabrikant DuPont. De meeste Europeanen kiezen een zwarte auto: bijna 1 op de 4 nieuwe auto’s is in die kleur uitgevoerd. Bijna 20 procent van de Europese autokopers kiest voor grijs en 17 procent voor zilvergrijs. Wit is favoriet bij 14 procent van de autokopers. De overige 20 procent wordt ingevuld door blauw, rood en bruin.

Eerste waterstoftankstation in Nederland

Een tankstation in Arnhem heeft het eerste waterstoftankstation in Nederland. Het is een onderdeel van een project waarbij auto’s op benzine of diesel worden omgebouwd tot waterstofauto’s. Bij het tankstation wordt aardgas omgezet in waterstof. Een Honda FCX Clarity was de eerste waterstofauto die werd volgetankt.

In de auto wordt de waterstof omgezet in energie met behulp van een zogenaamde brandstofcel. De energie kan worden opgeslagen in accu’s of worden aangewend voor de elektromotor die de auto aandrijft. Rijden op waterstof heeft als voordeel dat het meer energie oplevert dan diesel en benzine en dat er geen schadelijke gassen vrijkomen.

Het grootste probleem bij waterstof is de ruimte die de brandstofcel, waterstoftank en bekabeling innemen. Zo is de tank voor een waterstofauto ruim twee keer zo groot als een normale tank. Het inbouwen van een waterstofinstallatie, elektromotor en accu gaat daarom vaak ten koste van de achterbank of kofferbakruimte.

Proef maximum snelheid

In maar start een proef waarbij op sommige trajecten de maximum snelheid naar 130 km/u gaat. In de proef wordt de toegestane snelheid variabel: alleen op rustige tijden mag er 130 km/u gereden worden. Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in de Tweede Kamer gezegd. De minister wil de proef langzaam uitbreiden naar meer wegen, maar het is nog niet bekend welke snelwegen als eerste in aanmerking komen. Het doel van de test is om de effecten voor de doorstroming, luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeersveiligheid te onderzoeken.

Benzine weer duurder

Sinds 1 januari zijn de accijnzen op benzine, diesel en lpg met 0,6 procent omhoog gegaan. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers wordt benzine daardoor bijna een halve cent duurder en diesel een kwart cent.

Het accijnsaandeel in benzine en diesel is nu bijna de helft van de totaalprijs. De overheid haalt volgens UnitedConsumers jaarlijks bijna 4 miljard euro op aan benzineaccijns en nog eens ruim 3 miljard euro aan andere brandstofaccijnzen. Los van de accijnsverhogingen is de brandstof in Nederland vorig jaar ruim een dubbeltje in prijs gestegen.

Meer files in 2010

Het afgelopen jaar stonden er meer files op de Nederlandse wegen. De filezwaarte (lengte x duur van de file) steeg met 9 procent ten opzichte van 2009, meldde de ANWB. Vooral automobilisten in de regio Amsterdam en in het midden van het land hebben meer last van files. Op de snelwegen rond Eindhoven nam de filezwaarte als enige regio af.

De grotere drukte had voor een deel te maken met winterse omstandigheden aan het begin en het eind van 2010. Drie spitsen belandden door winters weer in de top 10 van drukste spitsen aller tijden. Ook in de zomermaanden is de verkeersdrukte toegenomen. In de regenachtige maand augustus stonden er bijvoorbeeld veel meer files dan het jaar ervoor.

Meer APK-boetes

In 2010 zijn er twintig procent meer boetes uitgeschreven voor het niet (tijdig) laten uitvoeren van de verplichte Algemene Periodieke Keuring (APK). Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In 2009 lag het aantal APK-boete nog op 340.000; in 2010 waren dat er 410.000. Dat kostte de autobezitters samen 37 miljoen euro. Sinds 1 januari 2011 is de APK-boete opgetrokken naar € 100.

Hoge boetes voor bevroren ruiten

Regelmatig gaan bestuurders de weg op zonder hun autoramen ijsvrij te maken. Dat kan tot stevige boetes leiden.

De boetes voor het niet goed ijsvrij maken van de autoruiten zijn:
• slecht zicht achterruit (auto’s zonder rechterbuitenspiegel): € 90
• slecht zicht voorruit: € 160
• slecht zicht alle ruiten: € 240