Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Netpolis nieuwsbrief maart 2010

Netpolis nieuwsbrief maart 2010

Maandelijks ontvangt u de nieuwsbrief van Netpolis met nieuws en tips voor uw financiële zekerheid.  Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, dan kunt u zich eenvoudig afmelden via de link onderaan deze e-mail.

In deze nieuwsbrief:

  • Kilometerheffing op de lange baan
  • Extra belastingvoordeel voor elektrische auto's
  • Autoverkopen trekken weer aan
  • Parkeertarieven steeds hoger
  • Sloopregeling 62.000 keer gebruikt
  • Kapotte wegen door vorst
  • Kwart Nederlanders rijdt met winterbanden
  • Dieven azen op airbags
  • Winterweer veroorzaakt veel blikschade

Kilometerheffing op de lange baan

Alle ophef over de kilometerheffing blijkt voor niets te zijn geweest. Het besluit over de kilometerheffing wordt door de val van het kabinet op de lange baan geschoven. Een demissionair kabinet mag geen 'omstreden' of politiekgevoelige besluiten nemen. De kilometerheffing is zo’n omstreden plan.

Zelfs tussen de voormalige coalitiegenoten was er onenigheid over de invulling ervan. Zo verschilt het CDA van mening met de PvdA en ChristenUnie over het spitstarief. Het CDA vindt het onbespreekbaar om de heffing in de spits bovenop de vaste kilometerprijs te laten komen.

In de verkiezingsstrijd tot juni zal de kilometerheffing weer een rol spelen. Bekend is dat de SP, VVD, PVV en TON tegen de kilometerheffing zijn. De andere partijen zijn voor (een vorm van) heffing per kilometer. In 2012 zou een proef met de kilometerprijs beginnen. Het CDA vindt verder dat de verlaging van de aanschafbelasting en de verhoging van de motorrijtuigenbelasting evenredig moeten worden uitgesteld. Deze zouden de komende jaren doorgevoerd worden in de aanloop naar de kilometerheffing en na de invoering worden afgeschaft.

Extra belastingvoordeel voor elektrische auto's

Demissionair minister van Financiën De Jager voert een extra belastingvoordeel in voor bedrijven die elektrische auto's aanschaffen. De regeling start met terugwerkende kracht op 1 januari 2010.

Volgens De Jager past het besluit in het streven om elektrisch rijden te stimuleren. “Door de extra fiscale tegemoetkoming voor elektrische auto’s wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om te investeren. In 2010 zullen naar schatting al meer dan duizend auto’s worden aangeschaft.” De maatregel kost de staat in 2010 2,5 miljoen euro

Autoverkopen trekken weer aan

De autoverkopen in Europa zijn in januari toegenomen met 12,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. In januari werden ruim 1 miljoen auto’s verkocht.

Het aantal nieuwe auto’s zit nog altijd ver onder de aantallen van vóór de crisis. Ook is er een duidelijk verband tussen autoverkopen en de slooppremies. Zo daalde de verkoop in Duitsland waar de sloopregeling is beëindigd. Groot-Brittannië, Italië en Portugal lieten de grootste stijgingen zien, in Roemenië was de grootste terugval.

De autoverkopen in Nederland volgen het Europese beeld en zijn in januari met 12 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In totaal werden er afgelopen maand 62.899 auto’s geregistreerd, zo blijkt uit cijfers van Bovag, Rai en RDC. Volkswagen blijft marktleider, gevolgd door Toyota, Ford, Renault en Opel. Ook Suzuki, Fiat, Dacia, Mini en Lexus deden in januari goede zaken. Bij Saab, Chrysler, Daihatsu en Smart werd de verkoop meer dan gehalveerd. De Toyota Aygo is het bestverkochte model.

Parkeertarieven steeds hoger

De parkeertarieven worden door gemeentes ongemerkt verhoogd. Uit de Nationale Parkeertest van Detailhandel Nederland blijkt dat parkeren in veel steden steeds duurder wordt. Het verhogen van de parkeertarieven gebeurt vaak op slinkse wijze: niet de tarieven gaan omhoog, maar de parkeertijd per euro wordt verkort.

Waar bijvoorbeeld je eerst 4 euro per uur betaalde, betaal je nu 4 euro per 55 minuten. Sta je er vervolgens 56 minuten, dan betaal je het dubbele bedrag. Detailhandel Nederland pleit voor betaalsystemen waarbij je per minuut kunt betalen. Momenteel is er slechts een parkeergarage waar dat kan.

Sloopregeling 62.000 keer gebruikt

Na zeven maanden hebben 62.000 autokopers gebruik gemaakt van de sloopregeling in Nederland. Dat heeft het Ministerie van Vrom bekend gemaakt. De sloopregeling is eind mei vorig jaar in werking getreden en sindsdien kregen de 62.000 autokopers maximaal 1.750 euro bij inlevering van hun oude auto. Ze kochten er een nieuwere en schonere auto voor in de plaats.

Het ministerie constateert weinig onregelmatigheden. Er zijn een aantal boetes uitgedeeld voor het onjuist verwerken van de wrakken en er zijn dertig gevallen waarin aanwijzingen zijn van schijntransacties. De sloopregeling loopt nog tot eind 2010, tenzij de beschikbare 85 miljoen euro eerder op is. Anders dan in andere Europese landen geldt de sloopregeling in Nederland ook als je een occasion koopt.

Kapotte wegen door vorst

Het winterweer, en vooral de snelle afwisseling van dooi en vorst, heeft de Nederlandse snelwegen flink beschadigd. Er zijn inmiddels 200 beschadigde plekken in kaart gebracht. Volgens de Verkeersinformatiedienst is de situatie op het wegennet uiterst belabberd.

"Het aantal locaties met defect asfalt is de afgelopen tijd meer dan verdubbeld," aldus een woordvoerder. Ook het aantal meldingen neemt snel toe. Rijkswaterstaat probeert ondertussen om de schades zo snel mogelijk te repareren. Een deel van de gemelde gaten is alweer gedicht. Ook in de steden en op provinciale wegen zijn veel gaten in het wegdek door de vorst.

Kwart Nederlanders rijdt met winterbanden

Uit onderzoek blijkt dat 26 procent van de Nederlandse huishoudens winterbanden onder de auto heeft gemonteerd. Het winterweer van de afgelopen maanden leidde tot een run op winterbanden, waarvan er dit seizoen ruim 1 miljoen zijn verkocht.

In 2004/2005 werden 350.000 winterbanden verkocht, twee jaar later (2006/2007) waren dat er – mede door de strengere wetgeving in Duitsland – zo’n 800.000 en vorig seizoen gingen er 700.000 winterbanden over de toonbank. Volgens deskundigen zien steeds meer consumenten winterbanden als een noodzakelijke voorziening om veiliger te rijden tijdens winterse omstandigheden.

Of een winterband echt beter presteert, hangt af van de omstandigheden. Vast staat dat ze beter presteren bij sneeuw. Of ze ook meer grip op het wegdek hebben bij temperaturen onder 7 graden Celsius, zoals de industrie beweert, wordt door onafhankelijke tests tegengesproken. Als er geen ijs of sneeuw ligt, blijken ‘normale banden’ tot nul graden superieur, ook bij regen.

Dieven azen op airbags

De diefstal van airbags is al jaren een probleem. Onlangs werden autobezitters in de Gooi- en Vechtstreek weer het slachtoffer van diefstal zonder dat er verdere schade werd aangebracht ana de auto’s. In Laren en Blaricum gingen dieven er vandoor met airbags uit een tiental auto’s. Nergens waren sporen van braak.

Sommige auto’s werden zelfs op slot aangetroffen. Mogelijk gebruikten de dieven een apparaatje dat de frequentie herkent van de afstandsbediening van de auto.

Het voorkomen van diefstal van airbags is lastig. Het is wel verstandig uw auto te parkeren op een drukke of verlichte plaats. Eventueel kunt u ook een stuurklem aanbrengen: dan kan de airbag in het stuur in ieder geval niet verwijderd worden.

Zorg er altijd voor dat uw auto goed is afgesloten. Als blijkt dat dat niet het geval is, dan zal de verzekeraar niet uitkeren. Bent u ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer van diefstal, doe dan altijd aangifte bij de politie. Vaak heeft u een kopie van de aangifte nodig om uw schade te kunnen verhalen.

Winterweer veroorzaakt veel blikschade

De afgelopen wintermaanden hebben voor flink meer blikschade geleid. In de maanden december, januari en februari keerden verzekeraars 20 miljoen euro meer per maand uit dan in gemiddelde wintermaanden.

Normaal gesproken zijn autoverzekeraars per maand ruim 210 miljoen euro kwijt aan schadegevallen. Deze winter komt dara in totaal nog een s 50 tot 60 miljoen bovenop. Behalve door botsingen liepen auto’s ook schade op door kapotgevroren asfaltwegen.