Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Nieuwsbrief november 2009

Netpolis nieuwsbrief november 2009

Maandelijks ontvangt u de nieuwsbrief van Netpolis met nieuws en tips voor uw financiële zekerheid.  Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, dan kunt u zich eenvoudig afmelden via de link onderaan deze e-mail.

In deze nieuwsbrief:

  • Diesel maakt plaats voor hybride
  • Flitsteams politie rijden zelf te hard
  • Hybrideverkoop EU ver achter bij Nederland
  • In 2010 verkeerschaos op belangrijke snelwegen
  • Minister wil benzineprijzen op navigatiesysteem
  • Sirenes via de autoradio
  • Kwaliteit parkeergarages blijft slecht
  • Campagne 'Goed licht, beter zicht'
  • Eerste oplaadpunt in gebruik

Diesel maakt plaats voor hybride

Dieselauto's hebben de afgelopen twee jaar 10 procent aan marktaandeel verloren. Hybride auto’s. werden juist populairder. En 40 procent van de zakelijke rijders overweegt over te stappen op een elektrische auto. Dat blijkt uit het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2009.

Het aandeel dieselauto’s bij nieuwverkopen daalde in de afgelopen twee jaar van ruim 51 naar nog geen 41 procent. Meer dan tweederde van dit verlies ging naar de aanschaf van hybride auto’s die van een half procent van de zakelijke automarkt gestegen zijn naar 7,7 procent. Het zijn louter Toyota (Prius) en Honda (Civic Hybrid en Insight) die deze auto's leveren.

Slechts 11 procent van de zakelijke rijders vindt milieuaspecten bepalend in de keuze van een auto. Hybride auto’s worden dan ook voornamelijk aangeschaft vanwege de gunstige fiscale maatregelen. Uit ander onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat dieselauto’s die zakelijk worden bereden minder CO2 uitstoten dan hybrides. Dat komt doordat leaserijders vooral snelwegkilometers maken waar het milieuvoordeel van een hybrideauto nauwelijks geldt. De elektromotor assisteert voornamelijk in de stad. Wel stoten dieselauto’s meer stikstofdioxiden en fijnstof uit dan benzineauto’s.

Flitsteams politie rijden zelf te hard

Agenten die snelheidscontroles uitvoeren rijden zelf regelmatig te hard. Ook maken ze zich schuldig aan bumperkleven en het overschrijden van doorgetrokken lijnen. Dat heeft Peter R. de Vries aangetoond. Het team van Peter R. de Vries volgde in september en oktober twintig flitsteams die na de controle terug naar huis of het politiebureau reden. Ruim de helft van hen reed te hard. Ook maakten de agenten zich schuldig aan bumperkleven en het overschrijden van doorgetrokken lijnen. De directeur externe betrekkingen bij Veilig Verkeer Nederland rijdt ook regelmatig te snel, o.a. in een 30 km/u-zone waar hij 65 reed.

Hybrideverkoop EU ver achter bij Nederland

In Nederland worden veel meer hybrides verkocht dan in de rest van Europa. In ons land worden in absolute aantallen ruim drie keer zoveel Toyota’s Prius verkocht als in Duitsland.

Het marktaandeel van hybrides ligt in heel Europa op 0,49 procent terwijl dat in Nederland 4,43 procent is. Het marktaandeel van de Toyota Prius in Nederland is 2,19 procent, terwijl die in geen enkel ander Europees land boven de 0,4 procent uitkomt. Het succes van de hybrides in Nederland is vooral toe te schrijven aan de fiscale voordelen die de Nederlandse overheid verleent.

In 2010 verkeerschaos op belangrijke snelwegen

Vanaf januari 2010 gaan 22 verkeersknelpunten op de schop als onderdeel van het plan van verkeersminister Eurlings om versneld spitsstroken en extra rijstroken aan te leggen. Hierdoor wordt een verkeerschaos verwacht. Vanaf januari 2010 gaat de schop in de grond op 22 belangrijke knelpunten in het Nederlandse wegennet. De ANWB, Verkeersinformatiedienst en Rijkswaterstaat verwachten dat het verkeer veel hinder zal ondervinden op de A1, A2, A9, A12 en A27. De werkzaamheden duren ongeveer anderhalf jaar.

Minister wil benzineprijzen op navigatiesysteem

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken eist meer transparantie van pomphouders. De minister wil dat de brandstofprijzen beschikbaar komen via navigatiesystemen en internet. Minister van der Hoeven vindt dat consumenten makkelijker prijzen van verschillende benzinestations met elkaar moeten kunnen vergelijken. Er zijn nu enkele sites die dergelijke mogelijkheden bieden, maar bij lange na niet alle pomphouders verstrekken deze informatie.

Om het voor consumenten makkelijker te maken om goedkoop te tanken wil Van der Hoeven dat alle actuele brandstofprijzen per tankstation beschikbaar komen via het navigatiesysteem en internet. Dat moet de concurrentie tussen de pomphouders stimuleren. Ze krijgen tot 1 juli de tijd om de transparantie zelf te verbeteren. Gebeurt dat niet, dan neemt de minister zelf maatregelen.

Sirenes via de autoradio

In vier regio’s in Nederland start een proef waarbij de sirene van de ambulance, brandweer- en politieauto’s over de autoradio is te horen. Als de proef een succes blijkt dan kan het zogenaamde Flister-systeem landelijk worden ingevoerd.

In de regio’s Rotterdam en Utrecht en in de provincies Drenthe en Friesland gaat een experiment van start met Flister. Dit kastje onderbreekt de radioprogramma’s in een straal van 300 meter en zendt een alarmsignaal uit. Automobilisten moeten zo de hulpdiensten eerder horen aankomen.

Uit een eerdere proef in Drenthe en Utrecht bleek dat de aanrijdtijd van de ambulances korter werd. De hulpdiensten konden sneller doorrijden omdat automobilisten de ambulance eerder zagen/hoorden aankomen. Flister is een Nederlandse vinding. Het is bedacht omdat auto’s steeds beter geïsoleerd worden waardoor de sirenes nog nauwelijks hoorbaar zijn.

Kwaliteit parkeergarages blijft slecht

Een test van de ANWB onder vijftig parkeergarages toont aan dat de kwaliteit onder de maat blijft. In Maastricht trof het testteam de beste garage aan, de slechtste bevindt zich in Eindhoven. Een derde van de onderzochte parkeergelegenheden scoort onvoldoende. Verder stelt de ANWB dat de voorzieningen voor rolstoelgebruikers in veel gevallen bedroevend zijn.

De bewegwijzering is vaak onduidelijk en ook zijn de vakken soms bijzonder smal. Een schuin parkeervak heeft de voorkeur, maar om meer auto’s kwijt te kunnen zijn in veel garages de vakken haaks aangelegd. Ook staan pilaren vaak in de weg. De duurste parkeergelegenheid trof de ANWB aan in Amsterdam: 4 euro per uur. In Lelystad was parkeren het goedkoopst: 0,85 euro per uur. De gemiddelde prijs ligt op 1,35 euro per uur.

Campagne 'Goed licht, beter zicht'

De politie start samen met de ANWB, Bovag en Veilig Verkeer Nederland weer met de campagne ‘Goed licht, beter zicht’. De komende weken wordt er strenger gecontroleerd en bekeurd op defecte of verkeerd afgestelde verlichting. Kapotte of verkeerd afgestelde lichten resulteren in een bekeuring van maar liefst 90 euro. De politie wil met de controles bereiken dat bestuurders vaker de werking van hun lichten controleren, minimaal een keer per maand.

Onderdeel van de jaarlijkse campagne ‘Goed licht, beter zicht’ zijn de grote billboards langs de weg met de tekst: “Verlichting in orde?” Uit onderzoek blijkt dat bijna alle Nederlanders zich ergeren aan defecte of verkeerd afgestelde verlichting van medeweggebruikers. Toch blijkt dat een op de zes Nederlanders langere tijd rijdt met stukke of verkeerd afgestelde lichten.

Europese autoverkopen toegenomen

In september laten de autoverkopen in Europa een stijging van 6,3 procent zien ten opzichte van september 2008. De stijging komt vooral door de sloopregelingen in de verschillende landen. De vijf grootste Europese markten laten een stijging zien. Duitsland pluste met 21 procent, Italië met 6,8 procent, Frankrijk met 14 procent, Spanje met 18 procent en Engeland met 11,4 procent. In de andere Europese landen is het echter slecht gesteld. Vooral in Oost-Europa zijn de autoverkopen gekelderd, tot wel 80 procent in Letland.

Merken die het goed doen zijn: Hyundai, Nissan, Renault en Alfa Romeo. Saab, Chrysler en Audi doen het slecht. Volkswagen blijft marktleider met een aandeel van 11,3 procent. Ford blijft tweede, gevolgd door Opel, Renault en Fiat. In Nederland werden in september 17,5 procent minder verkocht dan een jaar geleden. Over de eerste drie kwartalen van dit jaar is een kwart minder auto’s verkocht.

Eerste oplaadpunt in gebruik

Het eerste oplaadpunt van de stichting e-laad is afgelopen maand in gebruik genomen. De komende jaren wil de stichting e-laad 10.000 oplaadpunten voor elektrische auto’s aanleggen. Ruud Lubbers nam de eerste laadpaal officieel in gebruik in Tilburg. Met het plaatsen van 10.000 laadpunten wil de stichting het bekende kip-ei-verhaal rondom elektrisch rijden doorbreken. De eerste laadpaal van de stichting e-laad is niet de eerste in Nederland: lokale initiatieven in Amsterdam en Leeuwarden gingen de stichting e-laad voor.