Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Nieuwsbrief oktober 2008

Netpolis nieuwsbrief oktober 2008

Maandelijks ontvangt u de nieuwsbrief van Netpolis met nieuws en tips voor uw financiële zekerheid.  Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, dan kunt u zich eenvoudig afmelden via de link onderaan deze e-mail.

In deze nieuwsbrief:

  • Miljoenennota: veranderingen voor de automobilist
  • Vingerafdruk bij huren auto
  • Bovag biedt ook pechhulp
  • Wielklem uit de hoofdstad
  • Spoedaanpak files
  • Geen nieuwe nummerplaten bij verlies kentekenbewijs
  • Benzineverbruik sinds 1980
  • Nederlanders wisselen snel van auto
  • Shell-zegels dit jaar nog inwisselen

Miljoenennota: veranderingen voor de automobilist

In de miljoenennota die de regering op de derde dinsdag in september presenteerde staan ook veranderingen voor u als automobilist. Hieronder vind u de belangrijkste maatregelen.

Energielabel niet meer fiscaal bepalend
In 2010 verdwijnt het fiscale systeem rondom de relatieve energielabels voor personenauto’s. Daarmee kan het niet meer voorkomen dat een grote, onzuinige limousine net zoveel korting op de aanschafbelasting (BPM) krijgt als een compacte, zuinige stadsauto. Tot die tijd ziet het kabinet af van verdere aanpassingen in de energielabels. Alle bestaande automodellen behouden komend jaar dus hetzelfde label als in 2007 en 2008.

Nieuw bijtellingstarief
Naast het laagste bijtellingstarief van 14% voor de allerzuinigste leaseauto’s komt er een nieuw tarief van 20%. Standaard moet de leaserijder 25% van de cataloguswaarde van de auto bij het belastbare jaarinkomen optellen. Het lage tarief van 14% is van toepassing op diesels met maximaal 96 gram CO2 per kilometer en benzineauto’s met maximaal 110 gram. Het nieuwe tarief van 20% gaat gelden voor een maximale CO2-uitstoot van 116 gram per kilometer voor diesels en 140 gram voor benzine-uitvoeringen. Boven die waardes blijft 25% bijtelling van kracht indien de auto voor meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gebruikt.

Geen aanschafbelasting en nog lagere wegenbelasting voor zuinige auto's
De aanschafbelasting (BPM) voor zeer zuinige personenauto’s wordt in 2009 helemaal afgeschaft. Bovendien gaat de wegenbelasting voor deze categorie auto’s van 50% naar 25% van het basisbedrag. In de betreffende categorie vallen auto’s met een uitstoot van 95 gram CO2 per kilometer of minder voor diesels en 110 gram of minder voor benzine-uitvoeringen. De MRB-toeslag voor auto’s op aardgas verdwijnt. De ‘slurptaks’ op basis van CO2-uitstoot wordt verder aangescherpt. Voor benzineauto’s gaat de grens van 232 gram naar 212 gram CO2 per kilometer en voor diesels van 192 naar 176. Boven die waardes moet er bovendien per gram een nog hogere toeslag op de BPM worden betaald, € 125 in plaats van € 110.

Meer wegenbelasting voor motorrijders
Motorrijders betalen vanaf volgend jaar meer wegenbelasting. De BPM op een motorfiets bedraagt momenteel bijna 21% van de netto catalogusprijs, terwijl de MRB voor een gemiddelde motor op ongeveer € 65 per jaar ligt.

Vingerafdruk bij huren auto

Om diefstal van huurauto’s tegen te gaan, laten de grote autoverhuurbedrijven op Schiphol voortaan vingerafdrukken afnemen. Het tonen van een legitimatiebewijs is niet langer voldoende om een huurauto mee te krijgen. Per jaar verdwijnen voor enkele honderdduizenden euro’s aan huurauto’s of onderdelen daarvan. Huurders leveren de auto niet meer in of ze vervangen vakkundig onderdelen door versleten exemplaren. In Engeland is het afnemen van een vingerafdruk zeer succesvol gebleken in de strijd tegen diefstal van of beschadiging aan huurauto’s.

Bovag biedt ook pechhulp

Naast de ANWB en Route Mobiel biedt nu ook Bovag een pechhulpdienst aan. Bovag Pechhulp maakt gebruik van de ruim 6.000 autobedrijven die bij de brancheorganisatie zijn aangesloten. Automobilisten die bij BOVAG Pechhulp zijn aangesloten, worden geholpen door hun eigen autobedrijf. Is er een pechgeval elders in het land, dan wordt een BOVAG-collega in de buurt ingeschakeld. Het is mogelijk de auto naar de eigen garage te laten brengen. De coördinatie van de pechmeldingen is in handen van Mondial Assistance.

Het lidmaatschap van BOVAG Pechhulp kost 49,95 euro per jaar en biedt dekking in heel Europa en vervangend vervoer. Het abonnement is gekoppeld aan het kenteken van een auto en deelname is alleen mogelijk als de auto bij een BOVAG-bedrijf in onderhoud is.

Wielklem uit de hoofdstad

Amsterdam heeft de wielklem definitief afgeschaft. De hoofdstad is overgestapt op een geavanceerde scanauto, waarmee 1.500 voertuigen per uur kunnen worden gecontroleerd. De scanauto van de Dienst Stadstoezicht scant de kentekens van geparkeerde auto’s. In de database wordt gekeken of er een parkeervergunning voor de auto is verstrekt of dat de bestuurder via ‘Parkeer & Bel’ of het nieuwe kenteken-invoersysteem heeft betaald.

Spoedaanpak files

Nog in deze kabinetsperiode worden op dertig plaatsen de wegen verbreed om de belangrijkste knelpunten bij de files weg te nemen. Daarvoor heeft het kabinet ingestemd met spoedwetgeving over wegverbreding. Volgens minister Eurlings van Verkeer kan ook in de toekomst de besluitvorming bij andere projecten flink worden versneld. Bij kleine onvolkomenheden in een besluit, kan dit voortaan snel worden rechtgezet, zonder dat er een nieuwe procedure aan te pas hoeft te komen.

Geen nieuwe nummerplaten bij verlies kentekenbewijs

Sinds 22 september is het niet meer nodig om vervangende kentekenplaten aan te schaffen wanneer alleen het kentekenbewijs is zoekgeraakt, en andersom. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft die verplichting afgeschaft. Om misbruik van gestolen of verloren kentekenplaten en -bewijzen tegen te gaan, moesten bij verlies van een van de twee momenteel beide worden vervangen, waarbij ze allebei een zogenaamde ‘duplicaatcode’ kregen. Er werd dan een cijfertje toegevoegd op de nieuwe papieren en op de nieuwe plaat.

De RDW heeft deze duplicaatcodes nu gesplitst in een code voor de plaat en een code voor het kentekenbewijs. Nieuwe platen kunnen op vertoon van het originele voertuigbewijs (1A) en een geldig legitimatiebewijs bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant worden aangeschaft. Als er op het voertuig twee kentekenplaten horen te zitten, dan worden er ook twee nieuwe verstrekt, ook al is er maar één vermist. De fabrikant perst de platen met de duplicaatcode en registreert de vervanging. Als zowel kentekenpla(a)t(en) als kentekenbewijs zoek zijn, moet er eerst aangifte bij de politie worden gedaan. De RDW adviseert om kentekenplaten goed te laten bevestigen, bijvoorbeeld met popnagels.

Benzineverbruik sinds 1980

BOVAG en RAI Vereniging hebben becijferd dat het gemiddelde brandstofverbruik van de 50 bestverkochte personenauto’s op benzine sinds 1980 met bijna 30% is gedaald. 28 jaar geleden reed een benzineauto gemiddeld 1 op 11, vorig jaar was dat 1 op 16.

De grootste winst van de afgelopen jaren zit in de afname van het voertuiggewicht. Sinds 2005 is dat voor benzineauto’s afgenomen van 1.140 kg tot 1.070 kg. Het gemiddelde brandstofverbruik van de 20 bestverkochte diesels is sinds 1999 gedaald van circa 5,8 naar 5,4 liter per 100 km (1 op 18,5), terwijl het gemiddelde gewicht in 2007 ongeveer 20 kg afnam ten opzichte van 2006. Overigens toonde het tv-programma Tegenlicht (29-11-2008) een autodealer die in het bezit was van een Opel uit 1970 die ruim tien keer zuiniger is dan de gemiddelde auto die wij nu kopen. Er valt dus nog veel winst te boeken.

Nederlanders wisselen snel van auto

Nederlanders doen al vrij snel weer afstand van hun auto. Van de auto’s die in 2007 nieuw zijn gekocht, is 16 procent alweer van eigenaar gewisseld. En van de auto’s die in 2004 zijn gekocht, is 60 procent al weer in andere handen. Dat blijkt uit cijfers van RDC, datacenter voor de autobranche. Vooral de gevestigde merken als Volkswagen, Opel en Fiat wisselen vlot van eigenaar. Van merken zoals Toyota en Hyundai kunnen mensen minder makkelijk afstand doen.

Shell-zegels dit jaar nog inwisselen

Mensen met oude Shell-spaarzegelboekjes kunnen die nog tot en met 31 december inleveren. Dat heeft de oliemaatschappij laten weten. Shell kondigde een jaar geleden aan het oude spaarsysteem te verruilen voor een praktischer systeem. De spaarkaarten met ruimte voor 55 zegeltjes (2,50 euro) maakten plaats voor een spaarboekje voor 25 zegeltjes (1 euro). Het bedrijf maakte toen ook bekend dat de oude boekjes tot 1 oktober konden worden ingeleverd. Die periode is nu dus verlengd.