Goedkope autoverzekering Familie auto verzekeren Autoverzekeringen
Hoeveel kun jij besparen?

Bereken eenvoudig wat jij kunt besparen op je autoverzekering. Vul je kenteken in, bereken je premie en maak de vergelijking!

 >   >  Wie controleert verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting?

Wie controleert verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting?

Als u een auto of motor op uw naam heeft staan, dan zijn er een aantal verplichtingen waar u en het voertuig aan moeten voldoen.

Ten eerste moet uw voertuig verzekerd zijn tegen schade waarvoor u Wettelijk Aansprakelijk bent (WA), uw auto moet een Algemene Periodieke Keuring (APK) hebben doorstaan (als deze meer dan drie jaar oud is en u bent motorrijtuigenbelasting verschuldigd).

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) controleert of uw voertuig verzekerd is en of uw auto APK-gekeurd is. Als u niet voldoet aan deze twee verplichtingen, kunt u een forse boete tegemoet zien. Zonder geldige APK levert een boete van 75 euro op, onverzekerd rijden kost u 320 euro. Op de website van de RDW (http://www.rdw.nl) kunt u uw eigen voertuiggegevens inzien door uw kenteken in te voeren. U ziet daar ook de vervaldatum van uw APK.

Als u een auto op uw naam zet, staat u direct geregistreerd bij de Belastingdienst en dient u motorrijtuigenbelasting te betalen. De hoogte van het belastingbedrag is onder meer afhankelijk van het gewicht van uw auto. Betaalt u niet (op tijd), dan legt de Belastingdienst stevige boetes op.

< terug